Volledig scherm
De Spoorwegovergang op de Waalbandijk in Waardenburg verdwijnt. © Raphael Drent

Spoorwegovergang Waardenburg gaat eruit

WAARDENBURG - Fietsers kunnen in de toekomst geen gebruik meer maken van de spoorwegovergang aan de Waalbandijk in Waardenburg. Burgemeester en wethouders van Neerijnen hebben besloten dat de overgang wordt afgesloten. Dat is beter voor de veiligheid, stellen ze.

Het besluit houdt verband met de plannen om fietsers veiliger en sneller onder de spoorbrug en de Martinus Nijhoffbrug te laten gaan. Nu vormen spoor en snelweg (die via de brug naar Zaltbommel leidt) nog een flinke hobbel voor fietsers. Om van west naar oost of andersom te komen, moeten ze via de drukke Steenweg onder de snelweg door en via de overgang het spoor oversteken.

Overbodig

Volledig scherm
De spoorwegovergang die wordt afgesloten. De Waalbandijk links en rechts van de A2 en het spoor worden verbonden via een nieuw fietspad dat zuidelijk onder de bruggen doorloopt. © Google Maps

Straks komt er zuidelijker een nieuw fietspad onder de bruggen door. Aan de oostkant loopt het pad vanaf de oostelijke Waalbandijk, net voor het spoor, naar het zuiden. Daar duikt het pad onder de bruggen en vervolgens via een bestaande serviceweg weer omhoog om daar aan te takken op de westelijke Waalbandijk. De serviceweg wordt openbaar. De overgang wordt hiermee overbodig.

De werkzaamheden worden gepland in combinatie met de dijkversterking en het Programma Hoogfrequent Spoor, dat voorziet in flink meer treinen op dit traject. Om buurtbewoners te vertellen over de plannen komt er een informatieavond. Wanneer die komt, is nog onbekend.