Volledig scherm
De gebroken hoogspanningsmast in Hurwenen, waar een Apache tegen aan vloog. © Cor de Kock

Staat in cassatie tegen vonnis 'helicrash' in Hurwenen

MAASDRIEL/NEERIJNEN- Het slepende juridische dispuut tussen de Nederlandse Staat en de gemeenten Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal en Maasdriel over de hoogte van een schadevergoeding voor de grote stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard in 2007, krijgt een nieuw hoofdstuk.

Het Rijk gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag in deze kwestie, zo bevestigde een Defensie-woordvoerder.

500.000 euro
Eind vorig jaar bepaalde het Hof dat de Staat de 4 gemeenten een schadevergoeding van in totaal 500.000 euro moet betalen. De gemeenten hebben dit bedrag naar eigen zeggen destijds uitgegeven om de nadelige gevolgen van de stroomstoring voor haar burgers te beperken.

Helicrash
In december 2007 zaten zo'n 50.000 huishoudens in deze regio ruim 2 dagen zonder stroom, nadat een Apache-helikopter tijdens een oefening bij Hurwenen tegen een hoogspanningsmast vloog. De 2 piloten zijn voor deze crash in juni 2011 veroordeeld tot werkstraffen van 50 en 100 uur, vanwege 'onvoorzichtig en onoplettend handelen'.

Interpretatie
Defensie wilde het besluit tot cassatie niet motiveren. "Ik kan alleen zeggen dat wij de wet anders interpreteren dan het gerechtshof", zei een Defensie-woordvoerder. De uitspraak van de Hoge Raad wordt over een jaar verwacht.

Zaltbommel e.o.