Volledig scherm
© DG

Waterschap Rivierenland legt zelfdenkende dijk aan tussen Waardenburg en Tiel

WAARDENBURG - Om de dijk tussen Waardenburg en Tiel te versterken, gaat Waterschap Rivierenland een proef doen met een zelfdenkende dijk. Met sensoren wordt continu de waterdruk onder de dijk gemeten. Wanneer deze te hoog wordt, wordt er automatisch water afgevoerd, zodat de druk afneemt.

Bij een hoge waterstand, of hoge grondwaterstand in de dijk kunnen grote klei- en grondlagen van de dijk schuiven waardoor de dijk bezwijkt. Op een locatie waar dit kan gebeuren, wordt een dijkmonitorings- en conditioneringssysteem aangebracht. Dit meet de waterdruk en schakelt indien nodig de pompen in om die druk tot een aanvaardbaar niveau te verlagen.

Locatie
Op welke locatie het systeem precies komt is nog niet bekend. Het is onder meer afhankelijk van de eigenschappen van zandlagen onder de dijk, wat de beste plek is. Daarbij wordt het afvoeren van het water nog onderzocht. Dit moet of binnendijks in de bestaande watergangen opgevangen worden, of het wordt verderop weer terug geleid naar de Waal. Het systeem komt vooral in aanmerking voor plaatsen waar bebouwing staat en weinig ruimte is om extra grond aan te brengen om de dijk te versterken.