Volledig scherm
© Ilse van Aggelen

‘Een onvergetelijke reis’

Wij zijn nog aan het bijkomen, maar vooral nog enorm aan het nagenieten van onze reis. Wat waren het een paar mooie dagen in Amerika. En wie had dit einde verwacht. Wij in ieder geval niet kan ik zeggen.

Bedrijven
De eerste dagen in Washington hebben we vooral heel veel bedrijven bezocht die iets te maken hadden met de verkiezingen, met politiek of communicatie. Hier hebben wij veel van kunnen leren. We kregen echt inzicht in hoe de bedrijven in Amerika omgaan met de verkiezingen. We zijn op bezoek geweest bij verschillende bedrijven en instanties, waaronder Washington Post, NOS Washington, National Geographic, Precision Strategies en de Nederlandse Ambassade. Te veel om op te noemen eigenlijk. Wat wij vooral gedaan hebben tijdens al onze bezoeken was in gesprek gaan met mensen die al een jaar lang iedere dag bezig zijn met de verkiezingen. Erg fascinerend om te zien hoe erg dit leeft bij de mensen.

Canvassen
We zijn in Virginia voor Trump en Clinton mee de straat op gegaan. Dat noemen ze 'canvassen'. Zaterdag zijn wij aan de slag gegaan voor Trump. Leuk om met mensen in gesprek te gaan en veel verschillende verhalen te horen. Zo sprak ik een jonge man met een leeftijd van rond de 25 die wel ging stemmen maar niet voor Trump of Clinton. Dit omdat hij ze beide geen goede kandidaat vond en hen niet als president aan de macht wilde hebben.

Op zondag gingen we op pad voor Clinton. Het was een zondag en je merkte vrijwel meteen dat mensen er niet zo van houden dat je ze op zondag lastig komt vallen met verhaaltjes. Heel veel mensen waren namelijk wel thuis, maar deden de deur gewoon niet voor ons open. Toch probeerden we er het beste van het maken. Ondanks dat we niet echt gesprekken hebben kunnen voeren deze dag hebben wij wel ons best gedaan.

Rally Pence
Na het canvassen op zaterdag voor Trump hebben wij in de avond nog een bezoek gebracht aan een universiteit waar Mike Pence, running mate van Trump een Rally ging houden. De organisatoren van het canvassen waren vrijwilligers op dit evenement en die zorgden ervoor dat wij hierbij aanwezig konden zijn. Een onvergetelijke avond. Mensen die schreeuwden: ‘Trump that Bitch’ en ‘Build that wall’. Het ging er vrij heftig aan toe, maar het was een indrukwekkende ervaring.

Verkiezingsdag
Op verkiezingsdag ben ik in de ochtend met Rwayda naar Virginia gegaan om daar te kijken hoe de sfeer was en om daar een stemlocatie te bezoeken. Op verkiezingsdag had ik wel wat meer spanning verwacht. Je zag in de stad wel overal mensen lopen met een sticker met de tekst ‘ I voted”, maar verder vond ik het overdag nog niet echt leven.

Uiteindelijk zijn Rwayda en ik naar een watchparty gegaan. Een watchparty is een feestje in een bar/restaurant waar je de verkiezingen live kan volgen via de televisie. Wij belandden bij een watchparty in een restaurant waar live televisie gemaakt werd. Pas hier merkten we hoe belangrijk de verkiezingen echt zijn voor Amerika. Er hing een leuke en gezellige sfeer en het was wel duidelijk dat de meeste aanwezigen enorm fan van Clinton waren. De bediening deelde t-shirts uit met de tekst: ‘Stay nasty. Stay deplorable. Stay interesting’.

Na de watchparty zijn wij doorgegaan naar een café (Lincoln) waar onze hele groep zich inmiddels verzameld had. Hier hebben we met z’n allen gespannen naar de uitslag gekeken. Het werd een lange avond en het was spannend tot het laatste moment. Uiteindelijk gebeurde het onvoorstelbare. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven kregen wij vaak te horen: ,,Het wordt close, maar Clinton zal uiteindelijk gaan winnen". Iedereen had het fout. Trump won de verkiezingen. We konden het niet geloven en zullen er nog lang over napraten.

Volledig scherm
© Ilse van Aggelen
Volledig scherm
© Ilse van Aggelen
Volledig scherm
© Ilse van Aggelen
Volledig scherm
© Ilse van Aggelen
Volledig scherm
© Ilse van Aggelen
Volledig scherm
© Ilse van Aggelen
Volledig scherm
© Ilse van Aggelen

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Den Bosch moet blij zijn met Winterfair en drukte voor lief nemen

Den Bosch moet blij zijn met Winterfair en drukte voor lief nemen

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
1166 stemmen