Koorts, snottebellen, hoesten, spugen; het RS-virus is officieel een epidemie
Overgeven, oorontstekingen, koorts, donkergroene snottebellen; daags voor pakjesavond liggen nogal wat kinderen ziek op bed. Wat is er aan de hand? ,,Het rs-virus is een epidemie.’’
Vooral bij veel gezinnen met jonge kinderen is het raak: snottebellen, koorts, overgeven, diarree. Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat er allerlei virussen oprukken. Het rs-virus is nu officieel een epidemie. ,,Het hele patroon zoals we dat voor Covid kenden, is verstoord. Eigenlijk zien we het hele jaar al wat rs, maar nu zien we een heel duidelijke stijging”, vertelt RIVM-viroloog Adam Meijer.
Vooral kinderen ziek van rs-virus
Jonge kinderen hebben de meeste klachten van het virus. Zij hebben nog nauwelijks afweer, waardoor ze ernstig ziek kunnen worden. Een deel belandt met benauwdheid in het ziekenhuis, dat aantal groeit momenteel. Ook kwetsbare ouderen kunnen flink beroerd zijn van het rs-virus.
Ook hMPV-virus in opmars
Het RIVM ziet ook een opleving van het humaan metapneumovirus (hMPV), een zusje van rs. De klachten zijn nagenoeg hetzelfde, maar voornamelijk wat oudere kinderen (in vergelijking met rs) kunnen behoorlijk ziek worden door dit virus.
Zowel het rs- als hMPV-virus is relatief vroeg in opmars voor de tijd van het jaar. Normaliter worden veel mensen twee tot drie weken later ziek. ,,Het is koffiedik kijken of het aantal besmettingen ook groter wordt, doordat veel mensen tijdens de pandemie niet ziek zijn geweest. Dat moeten we echt afwachten”, aldus Meijer.
Maar de verkoudheidsklachten en het lamlendige gevoel kunnen ook komen door het rhinovirus. ,,Het aantal besmettingen ligt al langere tijd hoog. Daar kan je best een paar weken last van houden, vooral van een aanhoudende hoest”, weet Meijer. Overigens vallen ook volwassenen uit door het rhinovirus, soms met verhoging of koorts.
Kan je meerdere virussen tegelijkertijd krijgen?
Maar kan je eigenlijk meerdere luchtwegvirussen tegelijkertijd krijgen? Vaak niet, zegt Meijer. ,,Door een virus wordt je afweer geactiveerd en daardoor kunnen een tweede of derde virus moeilijk binnenkomen.” Al ligt dat voor jonge kinderen nét weer anders. ,,Hun afweer is meestal nog niet zo goed, waardoor zij regelmatig met meerdere virussen in het lichaam rondlopen.”
De échte griep, influenza, circuleert in Nederland nog nauwelijks. Terwijl in andere Europese landen al wél een griepepidemie is ontstaan. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Spanje zijn al veel mensen door de griep geveld. In België gaan vooral corona en het rs-virus rond, maar ook in zo'n tempo dat de gezaghebbende viroloog Steven van Gught daar oproept om bezoek of bijeenkomsten met baby’s even uit te stellen, schrijft Het Laatste Nieuws. De sterke opmars van zuigelingen met het rs-virus zorgt daar voor toenemende druk op de zorgsector.
Naast alle luchtweginfecties gaan er ook nog buikvirussen rond: het rota- en norovirus. Dat laatste virus wint momenteel terrein. Meijer: ,,Als dat rondgaat op bijvoorbeeld school of in een verpleeghuis kan het zich snel verspreiden.”
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Overleg tussen OM en Extinction Rebellion levert niets op, plan om A12 te blokkeren blijft
Het overleg tussen Extinction Rebellion en het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag heeft niks opgeleverd. De klimaatactiegroep weigert op verzoek van de gemeente naar het Malieveld uit te wijken en houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMtrends
Ook 80-plussers ontdekken sociale media, Facebook uit de gratie
Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. Zelfs senioren omarmen vaker online platforms waarop ze met anderen kunnen communiceren. Jonge mensen richten zich vooral op nieuwe initiatieven en keren zich af van bekende, grote apps. -
met video
Wrak voor Britse kust is van Nederlands oorlogsschip uit 17e eeuw
Een scheepswrak dat in 2019 voor de zuidkust van Engeland werd ontdekt, blijkt het Nederlandse oorlogsschip Klein Hollandia te zijn uit de 17e eeuw. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek van een team van Nederlandse en Britse maritiem-archeologen, meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
-
PREMIUM
Animo voor griepprik valt tegen: zorgen om gevolgen van griepgolf in komende winter
Veel huisartsen zitten met ladingen griepvaccins, omdat de animo voor de griepprik dit jaar veel minder groot is dan gedacht. Er lijkt sprake van prikmoeheid. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Israëlisch leger schiet op Gazastrook na onderschepping raketten
Het Israëlische leger zegt dat het vrijdagochtend vroeg raketten heeft afgevuurd richting de Gazastrook. Dat gebeurde nadat de Israëliërs eerder twee raketten onderschepten die vanuit de Gazastrook richting het zuiden van Israël waren afgevuurd.