Volledig scherm

Schuilt er een Amerikaan in jou?

Het is bijna zover! 2 november komt steeds dichterbij en dan vliegen wij naar Amerika. Wat staat ons daar te wachten? Raken we in een cultuurshock of herkennen we veel dingen uit Nederland?

Eerst kijken we naar het verschil in gedrag. Amerikanen zijn eerlijk met complimenten, al komt dit vaak wat gemaakt over. Nederlanders zijn ook eerlijk, maar op het gebied van kritiek. Wij vertellen eerder wat er fout is dan wat er goed is. Ook zijn Amerikanen erg enthousiast en uiten dit ook. Nederlanders doen dit in veel minder maten.

Beleefdheid staat hoog in het vaandel bij de Amerikanen. Vreemden spreken ze altijd hoffelijk aan met ‘meneer, mevrouw’, ‘sorry’ en ‘alstublieft, dankuwel’. Hier kan dit nog wel uitpakken in ‘ey’ en ‘hallo!’.

Meer geld uitgeven
Amerikanen geven meer geld uit dan Nederlanders. Wij zijn meer van het sparen. Op dit gebied vind ik het helemaal niet erg om mij aan te passen, zeker niet in Amerika. Ik denk dat het merendeel van de studenten geen problemen heeft met het uitgeven van geld.

Amerikanen fietsen niet. In Nederland gaat zelf onze premier op de fiets naar zijn werk. Trump fietsend tegenkomen kunnen we helaas wegstrepen van het lijstje. Een Amerikaan kijkt er maar raar van op dat wij onze scooters en fietsen met dubbele sloten vastzetten aan een hek. Ook is het rijgedrag een stuk minder asociaal. Iedereen in Amerika stopt netjes voor een zebrapad. We kunnen dus allemaal veilig de weg oversteken.

Gigantische porties
De kans dat we dik zullen worden in Amerika is aanwezig. Doordat er op elke hoek van de straat wel een McDonald’s of Burger King te vinden is, maakt het verleidelijk om ongezond te eten. Ook zijn de porties gigantisch. Een kleine salade in Amerika staat gelijk aan een grote salade hier in Nederland. Honger zullen we niet hebben. Goed om te weten is dat de fooi 10% tot 15% hoger ligt dan in Nederland.

Oppassen met Nederlandse humor
Waar moeten we mee oppassen? De Nederlandse humor. Een hoog seksistisch of sarcastisch gehalte word je niet in dank afgenomen. Veel Amerikanen zijn bang dat ze met een verkeerde opmerking een rechtszaak aan hun broek hebben hangen. Ook is ‘naaktheid’ een groot taboe. Wanneer er een tepel te zien is in een film wordt deze gelijk met 18+ bestempeld. Dit lijkt wat in tegenspraak wat met de reclames die in de ochtend op tv verschijnen over viagra, waarin een vriendelijke man vertelt over zijn langdurige kwaliteiten.

In Nederland wordt de politie wel eens uitgescholden of, nog erger, aangevallen. Dit zal niet voorkomen in Amerika. De politie kent daar veel gezag en respect. Criminaliteit is daar minder erg dan in Nederland.

Dit is maar een kleine greep uit alle cultuurverschillen die Amerika en Nederland kent. Wij zullen er nog veel meer tegenkomen. Benieuwd hoe het er aan toe gaat in Amerika? Blijf dan zeker onze blogs lezen en vlogs kijken!

poll

De nieuwe Thaise koning moet Johan van Laarhoven vrijlaten

De nieuwe Thaise koning moet Johan van Laarhoven vrijlaten

  • Eens (45%)
  • Oneens (55%)
968 stemmen