Volledig scherm

The week after the elections

Trump wordt de nieuwe president van Amerika. Het is alleen nog niet 100% zeker. Pas als de kiesmannen midden december ook op Trump stemmen, heeft Amerika een nieuwe president. Maar hoe waren de reacties hierop?

Wij (Bo, Rwayda, Ilse en ik) zijn weer terug in Nederland na een fantastische reis in Amerika. Gelukkig gaan we niet met lege handen naar huis, maar met handen vol ervaringen, gesprekken en belevingen. Voorafgaand aan de reis zeiden alle Nederlanders die wij spraken dat Clinton de verkiezingen naar alle waarschijnlijkheid zou winnen. In Amerika was het niet anders. We spraken met verschillende strategen, nieuwsverslaggevers en onderzoekers. Zij gaven allemaal aan dat Clinton het zou worden... Tja, of er moest wel iets heel geks gebeuren.

Het weekend voor de verkiezingsdag spraken wij verschillende democraten en republikeinen. De democraten hadden er een goed gevoel over en kwamen allemaal er openlijk voor uit dat ze op Clinton gingen stemmen. De republikeinen ervoeren dit anders. Een moeder durfde er niet openlijk voor uit te komen dat ze op Trump zou stemmen, omdat anders haar zoontje gepest zou worden. Een man droeg vol trots zijn Trump-pet, maar wel met een camera in zijn hand, omdat er elk moment iets kon gebeuren. Iemand anders vertelde dat ze een graf had gegraven in haar achtertuin en daar een pop van Trump met pak en al in had begraven en in de fik had gestoken. Best wel heftig dus.

Nu is het een week later, een week na de verkiezingsuitslag. Er is vanalles gebeurd. Van de speeches tot demonstraties en van gesprekken met andere landen tot de eerste voorgenomen benoemingen. Maar wie had dit nou verwacht?

Op de avond van de uitslag waren wij in een bar-restaurant waar voornamelijk democraten aanwezig waren. Hier konden we de uitslagen van de verkiezingen op de voet volgen. Na mate de uren verstreken gingen er steeds meer ‘swing states’ naar Trump, waardoor de bar langzaam leeg liep. Het onbegrip en zelfs de angst bij de mensen nam toe. Democraten grepen naar sigaretten en hadden tranen in hun ogen. Terwijl de republikeinen lachend aan het klappen waren. Na de uitslag waren er op verschillende plekken al mensen bij elkaar gekomen. Bij het Trump hotel in Washington DC en het witte huis ontstonden kleine opstootjes. Schreeuwende boze democraten stonden recht tegenover lachende republikeinen.

De ochtend erna zaten wij in de bus naar New York. De buschauffeur kon het niet geloven: ,,Trump heeft hetzelfde gedaan als Bill Cosby, maar hij wordt juist beloond door president te worden. Dit is een grote klap in mijn gezicht!”. Ook hoorde ik meerdere mensen zeggen dat zij zichzelf over vier jaar verkiesbaar zouden stellen, want ervaring had je blijkbaar toch niet nodig. Het leefde dus nog volop in het democratische New York en Washington DC.

De dagen erna zijn er verschillende demonstraties geweest. Wij hebben er een van dichtbij gezien, op Washington square. Honderden mensen die bij elkaar kwamen met borden vol slogans, zoals ‘Love Trumps hate’ of ‘Love wil always win’. Ook liepen er ouders met kinderen, waarvan de kinderen vlaggetjes vasthouden met ‘Never Trump’ erop. Een enkele keer zagen we een vrouw bij de menigte staan met een bord ‘I voted for Trump and I’m proud of it’. Tegen alle verwachtingen in negeerden de demonstranten haar gewoon.

Mijn voorspelling is dat de demonstraties en het onbegrip nog wel even doorgaan. Ook al hebben Clinton en Obama uitgesproken Trump te accepteren als president. Ook al is Trump zich al iets rustiger gaan gedragen. De mensen weten niet wat ze kunnen verwachten en dit grote vraagteken blijft zorgen voor onrust.

Het grote vraagteken nu is: gaan de kiesmannen ook echt stemmen op Trump in december? Want dan pas weten we definitief of Trump de nieuwe president is.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

poll

Wat fijn dat Black Friday is overgewaaid uit de VS. Lekker koopjesjagen!

Wat fijn dat Black Friday is overgewaaid uit de VS. Lekker koopjesjagen!

  • Eens (13%)
  • Oneens (87%)
329 stemmen