‘Influencers zijn ook gevolg van hoe ouders kind hebben opgevoed’
Waar komt de drang vandaan om likes te vergaren? Waarom willen mensen zichzelf zo graag zichtbaar maken? Het zijn vragen die filosoof en schrijfster Doortje Smithuijsen dreven voor haar boek ‘Gouden Bergen, portret van een digitale generatie’.
Delen per e-mail
In een nieuwe aflevering van de podcast Toekomst van de Media gaan Thomas Boeschoten en Jaap van Zessen in gesprek met Doortje Smithuijsen over de wereld van influencers en hoe ver deze (soms) nog verwijderd lijkt te zijn van de traditionele media.
Deelbaar
Doortje omschrijft hoe de wereld om ons heen is veranderd: ,,We zijn de fase voorbij waarin we een selfie maakten, posten en dat was het dan. We kijken nu zo naar de wereld als iets wat deelbaar is en deelbaar moet zijn.” Ze voegt daaraan toe: ,,Weten we nog of we iets doen voor onszelf, of is het altijd voor dat potentiële moment van delen wat eraan zit te komen?”
Weten we nog of we iets doen voor onszelf, of is het altijd voor dat potentiële moment van delen wat eraan zit te komen?
We kennen allemaal wel de prachtige, jaloersmakende plaatjes van zogeheten influencers die ons worden voorgeschoteld op Instagram. Op een korte stedentrip rennen influencers zich soms gek door de stad en wisselen ze om de paar uur van outfit om maar zoveel mogelijk mooie foto's te hebben. Wat Doortje daarvan vindt? ,,Het is heel makkelijk om het treurig te vinden, maar anderzijds is het ook hun bread and butter. Er is nu ondertussen zoveel concurrentie, je moet steeds mooiere foto's maken met steeds prachtigere achtergronden. Het is ook gewoon een baan en je kunt het zien als je eigen winkeltje wat je zelf draaiende houdt. Als je het zo bekijkt vind ik het niet zo sneu.”
Digitalisering
Tijdens het schrijven van haar boek kwam Doortje erachter dat influencer worden niet altijd een bewuste keuze was, maar vaak ook een gevolg van hoe de maatschappij met iemand was omgegaan en hoe ouders hun kind hebben opgevoed. ,,Je groeit op in een wereld die enerzijds steeds meetbaarder wordt. Je krijgt rapportcijfers, Cito-toetsen, piepjestesten; je blijkt in allerlei cijfers te kunnen worden samengevat. En ondertussen digitaliseert de wereld om je heen heel snel: je gaat Sims spelen, op MSN, of gebruikt Habbo Hotel. Het zijn voorbeelden van de voorlopers van Facebook, waarop je jezelf kunt profileren en een beetje een tweede leven kunt hebben. Je staat er soms niet bij stil, maar dat heeft een hele generatie gevormd.”
Influencers versus traditionele media
Wat Jaap van Zessen fascineert, is dat de traditionele media nauwelijks over influencers schrijven. En dat terwijl het enorme gamechangers zijn met soms zelfs een miljoenenbereik. Zo had het AD over Noor de Groot (@queenofjetlags) één artikel geschreven, terwijl er over TV-persoonlijkheden dagelijks geschreven wordt. Doortje: ,,Influencers weten hoe er naar ze wordt gekeken door heel veel mensen uit de samenleving en ze willen eigenlijk het liefst van dat imago af. Ze proberen daarom voeten aan de grond te krijgen bij programma's en traditionele media. Het is erkenning door een wereld die ze niet erkent en waar ze júíst graag door erkend willen worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe nier in coronatijd maakt Danny superblij: ‘En mensen leven zó mee’
WIERDEN - Superblij is de Wierdense horecaondernemer Danny Lee dat z’n niertransplantatie zo goed is geslaagd. „Het had niet beter kunnen gaan”, zegt hij. -
PREMIUM
Mede dankzij corona heeft Vanessa nu haar eigen toko: ‘Stilzitten was geen optie’
Aan het begin van dit coronajaar had ze niet gedacht dat ze in december in Naaldwijk samen met haar man André een Indonesische toko zou runnen. Het gebeurde wel, sinds vorige week is ze bijna dag en nacht in de Prins Hendrikstraat te vinden. Op nummer 43, in Le Toko. -
Tanja helpt mensen in schuldsanering met cadeaus tijdens lockdown
Tanja van Aalst dacht na het bericht van de lockdown direct aan een specifieke groep: de mensen die niet online kunnen bestellen. Met haar initiatief TasKado Veldhoven helpt zij mensen met weinig geld die anderen geen cadeau kunnen geven door ze een gevulde cadeautas te schenken. Die mensen bood ze nu cadeautjes aan die ze over heeft. -
PREMIUM
Zo blijf je fit zonder sportschool: ‘Ik pak gewoon mijn bezem’
De sportscholen zijn dicht maar de kerst- en coronakilo’s vliegen er deze dagen aan. Hoe krijg je die er weer af zonder sportschoolapparaten? Bekende én onbekende sportschoolhouders weten raad, zoals Arie Boomsma. Van squats met je kind op je nek tot buffelen met pannendeksels. -
Versierde kerstboom in het bos is eerbetoon van Henk (82) aan zijn overleden Rietje
Wie versiert toch die kerstboom midden in het bos bij Wehl? Het blijkt Henk Schlief (82) uit Didam. Jarenlang deed hij dit samen met zijn vrouw Rietje. Dit jaar voor het eerst alleen. Als eerbetoon.
-
PREMIUM
Omdenken Ik hoef niet meer in de file en naar al die feestjes
Elke week proberen Annemargreet Dwarshuis en Berthold Gunster van Omdenken ons op een andere manier te laten kijken naar ongemakkelijke situaties in het dagelijks leven. -
Vrouw met huilbaby vindt hartverwarmend briefje van buurvrouw op de deurmat
Soms heb je meer aan een goede buur dan aan een verre vriend. Deze vlieger ging de afgelopen maanden in coronatijd misschien nog wel meer op. Tamara uit Gouda is zo’n goede buur, want zij wil haar buurvrouw met huilbaby maar al te graag ontzien: ‘Als je tijd voor jezelf wil, wil ik wel met de baby wandelen’. -
PREMIUM
René (39) en Simon (6) uit Baarn hebben 100.000 Legoblokjes en lenen die uit aan andere gezinnen
Wat doe je als je dol bent op Lego, je tientallen sets thuis hebt liggen en je je hobby graag wilt delen met anderen? Met die gedachte in het achterhoofd startte René van Helden (39) het bedrijf Herobricks. En dat loopt als een trein.