Volledig scherm
Pieter en Frans van Heerbeek staan in Middelbeers bekend als 'de Frietjes'. © Beeld Werkt

'De Frietjes' van Middelbeers zien hun bijnaam niet als last

OPROEPMIDDELBEERS - Pieter en Frans van Heerbeek zijn in De Beerzen misschien nog wel bekender als 'de Frietjes'. Bij cafetaria De Hoeve ligt de oorsprong van de bijnaam.

Ze laten zich het frietjes stoofvlees goed smaken op het terras van De Hoeve aan de Hoogdijk in Middelbeers. ,,Vroeger kenden ze ons niet altijd in het dorp. Als we dan vertelden dat we kleinzoons waren van Franske Friet, dan viel het kwartje wel", vertelt Frans van Heerbeek (31) glimlachend.

OPROEP
Ook voorbeelden van markante bijnamen in Tilburg en omliggende dorpen? Mail Brabants Dagblad: redactie.tilburg@bd.nl

Pieter vult onmiddellijk aan, zoals de tweelingbroers dat tijdens het hele interview blijven doen. ,,Een leraar op de mavo dacht dat onze opa echt 'Friet' van achter heette." Hoewel de broers, een twee-eiige tweeling, wel aardig op elkaar lijken, zijn 'de Frietjes' ook weer geen twee druppels water. ,,Maar voor sommigen zal het wel handig zijn, als ze niet direct weten wie wie is, om 'hé Frietje!' te roepen", zo vermoedt Frans.

De twee kregen hun bijnaam vanaf het moment dat ze uit begonnen te gaan. Frans: ,,Rond 2002. Nog steeds worden we vaak samen als 'de Frietjes' op het bonnetje gezet. We hebben het nooit vervelend gevonden dat ze ons zo noemden. Onze opa Frans en oma Anneke van Franske Friet waren gewaardeerde mensen in het dorp. Ze hebben hier bij De Hoeve 25 jaar een friettent met café gerund, tot 1986. Ze vertelden er later nog vaak over, in de trant van 'vruuger, toen wij nog het café hadden'. Opa was een echte kastelein, die lekker met iedereen mee kon ouwehoeren en oma had altijd de lachers op haar hand."

Pieter: ,,Talrijk zijn de verhalen over de mannen die met een briefje van moeder de vrouw voor de frituurbestelling bij ons oma aankwamen en het dan vervolgens op een pimpelen zetten. De friet stond dan allang klaar op de bar, maar de mannen maakten vaak pas na vele pilsjes aanstalten om huiswaarts te keren, als er gebeld werd waar manlief bleef. Het gebeurde weleens dat de friet voor zo'n treuzelaar tot drie keer terug in het vet gegooid moest worden, om hem nog een beetje warm thuis te krijgen."

Lees onder de foto verder

Volledig scherm
Franske en Anneke van Franske Friet in hun cafetaria. © Familie Van Heerbeek

Frans: ,,Twee Rotterdammers bestelden een halve haan, waarop oma reageerde: 'Wat moet ik dan met de andere helft, in de tuin zetten of zo?' Die mannen wisten zich geen houding meer te geven."

,,We lijken qua karakter wel veel op elkaar", aldus Frans. ,,We hebben dezelfde interesses in politiek, economie en uitgaan bijvoorbeeld." Pieter weer: ,,We zijn ook allebei homo natuurlijk. Dat is nog wel een beetje een issue in het dorp hoor. Minder dan vijftien jaar geleden, maar toch. We merken wel dat jongeren van nu er minder lacherig in staan. Wat het op een dorp lastig maakt, is dat het vaak zo onzichtbaar blijft. Voor een jongere die uit de kast wil komen is het belangrijk om wat oudere rolmodellen te hebben, die zijn hier amper. Toen ik op Roze Maandag in Tilburg een leernicht zag met een man aan een hondenlijn, had ik vooral de associatie: dat ben ik níet! Die mogelijkheid om me te spiegelen heb ik wel gemist. Nu deert het me allemaal niet meer. Mochten ze met een bijnaam komen die aan mijn homoseksualiteit is gelinkt: ze doen maar."

Frans, met een brede lach: ,,Het zal wel zoiets worden als de broertjes Van Gay-beek of zo!"

OPROEP
Ook voorbeelden van markante bijnamen in Tilburg en omliggende dorpen? Mail Brabants Dagblad: redactie.tilburg@bd.nl

Tilburg e.o.