Volledig scherm
Sprookjeshuwelijk Jayden felicitaties vader © R Ensvanginneken

Doodzieke Jayden (10) krijgt sprookjeshuwelijk met oppas in Middelbeers

MIDDELBEERS - De ernstig zieke Jayden (10) ziet zijn droomwens uitkomen. In het Oude Kerkje 'trouwt' hij met zijn beste vriendin en oppas Jelske: met alle toeters en bellen.

Stralend stapt Jayden Luckers uit de witte limousine. Als een echte gentleman helpt hij zijn bruid en oppas Jelske uit de auto. Om privacyredenen wil zij niet herkenbaar, of met haar echte naam in de krant. Er lijkt geen moeite teveel om de ernstig zieke Jayden uit Beek en Donk de dag van zijn leven te geven. 

De Middelbeerse Els Koebrugge van Stichting Kanjer Wens heeft behalve de limo ook nog prachtige trouwkostuums, een trouwambtenaar, het kerkje, livemuziek, een optreden van Ferry van de Zaande, een flinke bruidstaart én een uitje naar De Efteling geregeld. Als extraatje zijn daar nog vijftien amateurtoneelspelers uit De Beerzen: als clowns, lakeien, politieagenten en sprookjesfiguren zorgen zij dat de hele ceremonie in goede banen wordt geleid en het geheel een sprookjesachtig cachet krijgt.

Armbandjes

Trouwambtenaar Monique wijst het koppel op de belangrijkste verplichting: ,,Dat jullie elkaar altijd lief en aardig zullen vinden." Op de vraag wat Jaydens grote wens al een tijdje was, klinkt het zachtjes: ,,Trouwen...". Er wordt gedanst en de bruidstaart wordt aangesneden, Jayden en Jelske doen elkaar na het jawoord een mooi armbandje om als teken van hun verbondenheid.

,,Jayden is nu schoon, vertelt moeder Inge Louwerier. ,,Maar hij had een zogenaamd neuroblastoom, wat vier jaar geleden ontdekt werd. Deze vorm van kanker is erg agressief. Van de veertien kinderen die destijds tegelijk met Jayden behandeld werden, leven er nu nog maar twee. Er is ook altijd het risico dat het terugkomt. 

Eigenlijk was Jayden uitbehandeld in Nederland. We zijn acht maanden met hem in het kinderziekenhuis in Philadelphia geweest. Dat was zijn redding, anders was hij er nu al niet meer geweest. Jayden wilde zelf trouwen met Jelske, die hij vijf keer per week ziet. Nu kan het nog, zei hij: straks ben ik er misschien niet meer. Die twee hebben zo'n bijzondere vriendschap. We weten nu dat de wereld heel hard kan zijn, maar dat er gelukkig ook heel warme mensen zijn."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Sprookjeshuwelijk Jayden, Roodkapje mag niet mee naar de Efteling © R Ensvanginneken

Stralend

Bruid Jelske straalt inmiddels net zo hard als Jayden. ,,Ik ben blij dat ik Jayden twee jaar geleden heb leren kennen. Hij is zo lief. Hij zegt ook, ik heb liever dat er iets met mij gebeurt dan met jou. Iedereen gunt hem dit. Mijn vriend wilde me graag een dag 'uitlenen'. Hij moest huilen toen hij ons als bruidspaar zag..."

Jayden: ,,Het was zo leuk, vooral omdat ik het niet verwachtte. Stond daar ineens die limo voor onze deur! Het leukste vond ik die gekke clowns. En dat we elkaar de armbandjes aandeden...", zo verklaart hij met een liefdevolle blik naar Jelske. Dan gaat het hele gezelschap weer in de toeterende limousine, waaruit eerst nog Roodkapje en een fee verwijderd moeten worden. Deze verstekelingen mogen niet mee naar Efteling, daar zijn ze al voorzien.

Tilburg e.o.