Volledig scherm
Vogelshow Oostelbeers © Rens van Ginneken

Gekwinkeleer in De Kerk Oostelbeers

Oostelbeers – Ruim 500 bezoekers en meer dan 900 exotische vogels bevolken dit weekend De Kerk Oostelbeers bij de vogeltentoonstelling ,,De Kempen Combinatie”. Tot op de plek waar voorheen het altaar stond zijn de sijsjes en toerako’s te bewonderen.

,,Kort na mijn trouwen vloog er letterlijk een vogel bij mij binnen. Zo ben ik er ingerold”, onthult Toon Schilders met een glimlach, tussen het getjilp en gekwinkeleer van honderden vogels. De voorzitter van de Beerse Vogelvrienden kijkt met nauwelijks verholen trots rond door de voormalige kerk. Die geeft een aparte, statige ambiance mee aan het vogelevenement dat toch al een zekere status heeft in de regio.

,,Wij organiseren nu voord de tweede keer de Kempen Combinatie, een samenwerking van verschillende vogelverenigingen in de regio. De jaarlijkse tentoonstelling is echt ons feestje: daar wordt door de leden elk jaar naar uitgekeken. Het is door de tijd gegroeid tot een echt evenement met meer dan vijfhonderd bezoekers in een weekend. Ook de aankleding door hobbyisten en schoolkinderen wordt gewaardeerd. De diversiteit in vogels is groot zoals je ziet”, zo wijst hij naar een kleurige kapoetsensijs – formaat vlinder – en naar een toerako, zo groot als een kleine hond. ,,De vogelbezitters maken er echt een sport van hoor. Als ze een witte kanarie tonen, moet hij ook echt wit zijn: dan gaat ie dus vooraf in het sop”, aldus Schilders.

Grote toeloop

Voorheen werd de jaarlijkse vogelshow én – wedstrijd, want er worden ook in zo’n dertig categorieën prijzen uitgereikt, in gemeenschapshuis ’t Dorpsplein gehouden. Toen dat deze zomer werd gesloopt was er wel enige zorg bij De Beerse Vogelvrienden. Konden hun evenementen nog wel doorgaan? ,,Gelukkig konden wij ook hier in de verbouwde kerk terecht, net als alle verenigingen die voorheen in ’t Dorpsplein onderdak hadden. We hebben wel iets minder ruimte dan vroeger, dus hopelijk past het er in, als zondag de verwachte grote toeloop komt. Maar zeker qua sfeer bevalt het hier buitengewoon”, vertelt de voorzitter. 

Ook vogelliefhebbers Wim en Petra Pieters uit Goirle zijn onder de indruk van deze nieuwe setting onder de kerkbogen. ,,Mooi in zo’n kerk en een prachtig opgezette show”, prijst Wim. ,,Hij is een echte vogelliefhebber en heeft er zelf ook zo’n veertig. Hij zit altijd in zijn kooi”, verklapt zijn echtgenote. Evie Blonk (7) uit Oirschot kijkt bewonderend naar de Gouldamadines in hun volière. ,,Deze vind ik het mooiste hier van allemaal, want ze hebben leuke kleurtjes en een mooi blauw kraagje. Maar mijn lievelingsvogel is toch een roodborstje.” Haar opa Hans Roefs: ,,Evie was bij ons om haar schoentje te zetten. Ik had haar snel overgehaald om hier eens een kijkje te komen nemen.”

Volledig scherm
Vogelshow Oostelbeers © Rens van Ginneken
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.