Volledig scherm
© Jurriaan Balke

Nieuwe plannen voor haventje in Oirschot

OIRSCHOT - Terwijl het SBS6-programma ‘Van onze centen’ woensdagavond inzoomt op de passantenhaven in Oirschot als verkwisting van gemeenschapsgeld, gloort er toch een nieuwe toekomst voor het veelbesproken project. Meerdere gegadigden hebben zich gemeld met interesse om de haven te exploiteren.

Dat is een onverwachte wending in het hoofdpijndossier van de gemeente. De haven kostte een vermogen, maar voldeed in veel opzichten niet. Terwijl de naastgelegen, gratis aanlegkade van Rijkswaterstaat veel boten bleef trekken, lag de luxueuze haven van de gemeente er jarenlang leeg en troosteloos bij.

Aanlegsteiger
Vorig jaar besloot wethouder Caspar van Hoek dat het genoeg was. De haven kostte meer dan ie opbracht en zou afgewaardeerd worden tot eenvoudige aanlegsteiger. Zover is het nog niet gekomen. Electra en water zijn afgesloten, maar voorzieningen als toegangsapparatuur en camera’s zijn nog niet verwijderd, mede op verzoek van de kandidaat-huurder.

Een van de geïnteresseerde ondernemers is Theo de Niet. Hij is een ervaren schipper, die in Amsterdam rondvaarten exploiteerde en havenmeester was. Hij woont nu in Tilburg. Hij bezit twee karakteristieke oude boten, een peilvlet uit 1964 en een authentieke Texelse Blazer uit 1900.

Quote

Er zullen altijd enkele pas­san­ten­plek­ken blijven, maar we gaan dan vooral op zoek naar vaste liggers.

Theo de Niet

De Niet heeft een uitgebreid plan neergelegd bij de gemeente Oirschot. Als het doorgaat, zal de haven niet langer een passantenhaven zijn. ,,Er zullen altijd enkele passantenplekken blijven, maar we gaan dan vooral op zoek naar vaste liggers", zegt De Niet. ,,Geen grote jachten, maar sloepen. De twee monumentale boten worden de eyecatchers."

De Niet is enthousiast en ziet volop kansen om de haven fasegewijs nieuw leven in de haven te blazen. Hij denkt bijvoorbeeld ook aan de recreatieverhuur van een aantal geluidsarme of electrische sloepen. ,,De opzet zal altijd bescheiden zijn, omdat de haven nu eenmaal een beperkte grootte heeft."

Volgens wethouder Van Hoek heeft De Niet ‘een realistisch model’ voor ogen. Maar er zijn meer partijen geïnteresseerd. Ten behoeve van de transparantie wordt de haven formeel nog te huur aangeboden. De wethouder denkt over twee à drie maanden meer duidelijkheid te hebben. Op verzoek van De Niet verkent Rijkswaterstaat op dit moment de mogelijkheden.

Verspilling
Ondertussen staat de gemeente woensdagavond weinig florissant in de spotlights met het programma 'Van onze Centen’, dat op zoek is naar voorbeelden van verspilling van gemeenschapsgeld. Van Hoek verschijnt bewust niet voor de camera. ,,Dit programma is – laat ik het netjes zeggen – niet op zoek naar de nuance”, verklaart hij. ,,Ik voel er weinig voor om als een Kop van Jut te fungeren. Ik wil me altijd verantwoorden namens de gemeente, maar kan niet op mijn functioneren worden aangesproken terwijl dit besluit drie colleges geleden is genomen.”

Van Hoek benadrukt dat het een breed gedragen plan was om het haventje aan te leggen. ,,Het besluit is genomen na uitgebreid advies van deskundigen. Ook zij waren positief en hebben ook subsidies ter beschikking gesteld.”

De passantenhaven werd geopend in 2009 en kostte bijna een miljoen euro. Europese Unie, SRE en Stichting Recreatietoervaart Nederland staken er geld in. Laatstgenoemde partij bijna een kwart miljoen euro. De gemeente zelf investeerde ruim twee ton.

  1. Brokkenpiloot met gestolen legertruck van legerbasis Oirschot: 'Ik had de beste intenties'

    Brokkenpiloot met gestolen legertruck van legerbasis Oirschot: 'Ik had de beste intenties'

    DEN BOSCH/ OIRSCHOT - Een 21-jarige Veldhovenaar hangt gedwongen opname in een psychiatrische kliniek boven het hoofd na een doldrieste actie op 12 juni dit jaar. De man stal die dag een legertruck van de kazerne in Oirschot, reed daarmee dwars door een poort en maakte een rit in de omgeving van Eindhoven, waarbij hij tegen tenminste twee auto's botste. Daarna bracht hij de vrachtwagen terug en werd aangehouden.

Tilburg e.o.