Volledig scherm
De nichtjes (vlnr) Britt van Kroonenburg, midden Roos van Roy en Mara van Kollenburg. © Rard van Kollenburg

Oirschotse vrouwen in Nice tijdens aanslag: 'Ouders met kinderen schuilden voor onze deur'

NICE - Drie nichtjes uit Oirschot zagen donderdagavond met eigen ogen hoe Nice veranderde in oorlogsgebied. “Er werd voor bij ons op straat geschoten", zegt Mara van Kollenburg. ,,Mensen gillen en rennen alle kanten op. Ouders met kinderen schuilden achter bomen, bij ons voor de deur. Toen hebben we de ramen dichtgedaan omdat we bang waren dat iemand wild om zich heen zou gaan schieten.”

De nichtjes staan naar het vuurwerk op de Promenade des Anglais te kijken, als Mara van Kollenburg (25) plotseling naar de wc moet.

Britt van Kroonenburg (20) stelt voor om nog vijf minuutjes te wachten tot de grootste drukte weg is, maar Mara moet erg nodig dus vertrekken Britt, Mara en Roos van Roy (17) direct. Zodra ze terug zijn in hun vakantieverblijf, barst buiten de hel los. Een dag later kan Mara het nog niet bevatten: ,,Wij waren de kopgroep van de vluchtende massa.”

Door laten dringen
’s Morgens worden ze wakker in een akelig stille stad. ,,De sfeer is niet angstig, maar wel geschrokken. Iedereen kijkt op zijn telefoon. Ik wilde per se even naar de plaats delict. Om het door te laten dringen, want dat doet het nog niet helemaal. Het is heel heftig, dat weet ik, maar zo voelt het nog niet.”

'Veiligste plek op aarde'
De meiden hebben besloten niet eerder naar huis te gaan. ,,Dit is nu de veiligste plek op aarde. Er loopt hier een peloton politie en militairen. Zondag vliegen we terug, zoals we al gepland hadden. Ik ben wel bang voor lege plaatsen in het vliegtuig. Dat wordt dan zo’n besef-momentje.”

Volledig scherm
De Promenade des Anglais de ochtend na de aanslag.
Volledig scherm
De Promenade des Anglais de ochtend na de aanslag.

Tilburg e.o.