Volledig scherm
De dorpshuiskerk van Oostelbeers met links de inbreiding van het dorpscafé, rechts de muurschilderingen. Het bouwteam vlnr: Dennis van den Borne (tekenvakman), Toon Bullens (architect), Rik Adriaans (architect) en Jasper van den Heuvel (bouwbegeleider). © BOUWkunst WERKplaats

Oostelbeers kan zien hoe je van een kerk een dorpshuis maakt

OOSTELBEERS - Nog een likje verf hier en daar en Oostelbeers kan dit weekend naar binnen om te kijken hoe de kerk tot dorpshuis is omgevormd. Het feestje eromheen wordt gebouwd door twee Oisterwijkse ondernemers.

,,Met respect voor het rijksmonument hebben we de klus geklaard", zegt Rik Adriaans  van architectenbureau BOUWkunst WERKplaats. Het was een bijzondere klus waarover de 32-jarige architect zich drie jaar geleden met zijn team boog. 

Bijzonder, omdat hij als jongen uit het dorp in de kerk nog zijn eerste communie heeft gedaan. Maar vooral omdat zijn opa, Cees Adriaans, in 1934 het houtwerk voor de nieuwe kerk heeft verzorgd. ,,Ik heb hem helaas nooit gekend, maar kwam wel zijn naam tegen die hij als achttienjarig broekie in de houten kap boven de gewelven heeft gekerfd."

Die gemetselde gewelven, bijzonder voor de H. Andreas en Antoniuskerk, zijn intact gelaten. Behouden zijn ook de muurschilderingen van de twee patroonheiligen, door Charles Eyck. Ze zitten veilig achter een glazen pui en worden sfeervol aangelicht. 

Het dorpshuis is compact gehouden en steekt als nieuwbouw deels uit de kerk. Volgens Adriaans heeft dat een dubbel voordeel: de ruimtelijkheid van de kerk blijft overeind en de stookkosten kunnen beperkt worden gehouden.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De akoestiek in de Oostelbeerse kerk werd deze week op de proef gesteld © Facebook De Kerk Oostelbeers

Stichting Dorpshuis Oostelbeers is eigenaar van het pand, dat wordt verhuurd aan twee horecaondernemers die in Oisterwijk hun sporen hebben verdiend: Erik Haenen en Alwin Houwing. Na de Leerfabriek op het KVL-terrein in Oisterwijk storten de twee zich op exploitatie van de Oostelbeerse kerk.

Gebruik door het verenigingsleven, van zangcafé De Borrelnootjes tot gilde Sint-Joris, staat voorop. Maar Haenen en Houwing gaan er ook kleine en grote feestjes houden.

Zaterdag, als de kermis in Oostelbeers van start gaat, gaat de kerk om 18.00 uur open voor een feestavond, gevolgd door een Hollandse Avond, met onder andere Django Wanger, op zondag. Ook op maandag (Horeca-avond), dinsdag (Foute Avond) en woensdag (We gaan voor goud!-avond) is het bal in de kerk. 

Deze week hing Christus er nog aan zijn kruis, maar met het bisdom en het kerk bestuur is afgesproken dat uit piëteit dergelijke geloofsuitingen verwijderd worden. 

Tilburg e.o.