Volledig scherm
EKWC is gevestigd op het KVL-terrein in Oisterwijk. © Bram van der Linden/BD

Acht kilometer buiten de de stad: geen subsidie EKWC Oisterwijk

OISTERWIJK - De afstand van acht kilometer is uiteindelijk beslissend voor het niet verlenen van een subsidie voor het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk. Volgens minister Jet Bussemaker van Cultuur dienen instellingen die in aanmerking komen voor de culturele basisstructuur (BIS) gevestigd te zijn in een stad. Dat is voor haar reden om het advies van de Raad van Cultuur naast zich neer te leggen.

De Raad adviseerde vorige week aan de minister het centrum komende vier jaar 300.000 subsidie te verlenen. In haar advies schrijft de raad dat het centrum op grond van de regelgeving niet kan worden toegelaten tot de BIS. Statutair is het EKWC gevestigd in Den Bosch, maar de standplaats is Oisterwijk en dat ligt niet in BrabantStad maar acht kilometer buiten Tilburg. De Raad schrijft het wrang en ongewenst te vinden dat een verschil van acht kilometer van invloed kan zijn op de beslissing van de minister.

Waardering
De Raad zegt veel waardering te hebben voor de nieuwe koers die het EKWC is gaan varen nadat het vier jaar geleden vanwege de bezuinigingen de subsidie kwijt raakt. Het centrum verhuisde recent met hulp van de provincie vanuit Den Bosch naar het KVL-complex in Oisterwijk.

Onthutst
Ranti Tjan, directeur van het EKWC is onthutst door het besluit. „We hebben vier jaar keihard geknokt om uit de crisis te komen. En nu dit.” Het EKWC kan voor 3 juni reageren op het ministeriële besluit. Formeel neemt Bussemaker op Prinsjesdag een besluit over de subsidieverlening.

Tilburg e.o.