Volledig scherm
Overval op Jumbo in Oisterwijk © Toby de Kort

Acht personen, onder wie twee asielzoekers, hebben in Oisterwijk een collectief winkelverbod

OISTERWIJK - Twee van de acht personen die in Oisterwijk een collectief winkelverbod hebben gekregen, verblijven op het asielzoekerscentrum. Beiden behoren niet tot de groep van alleenstaande minderjarige vreemdelingen, om wie de politieke discussie over het voortbestaan van het azc in Oisterwijk draait (zie BD-dossier).

Sinds zes weken kent Oisterwijk een collectief winkelverbod. Zeventien deelnemende middenstanders hebben onderling afgesproken winkeldieven en overlastplegers gezamenlijk de toegang tot al hun zaken te ontzeggen. ,,Er komt er elke week wel een bij", laat Frits Knibbeler weten. ,,Het merendeel komt gewoon uit Oisterwijk zelf.”

Als centrummanager is Knibbeler door de ondernemers aangesteld om hun belangen te vertegenwoordigen. Hij is nu ook het aanspreekpunt voor het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, dat het collectief winkelverbod heeft ontwikkeld. Buiten gemeente of politie om kunnen middenstanders mensen de toegang tot hun winkel ontzeggen. Dat kan schriftelijk of mondeling gebeuren. Wie zich niet aan het verbod houdt, kan wegens huisvredebreuk aangehouden worden.

Valt reuze mee

Volgens Knibbeler is er geen sprake van dat asielzoekers in het winkelgebied van Oisterwijk grote overlast veroorzaken. ,,Op sociale media zie ik die geluiden wel rondgaan, maar van onze leden hoor ik dat zo echt niet terug. Het valt wat de winkeliers betreft reuze mee.”

Een heel ander geluid laat de filiaalmanager van Jumbo Denissen aan het Fabriekspad horen. Hij beaamt wat Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk donderdag naar buiten bracht: cijfers van de politie over incidenten met betrokkenheid van asielzoekers blijven ver achter bij de werkelijkheid: ,,In 2018 hebben wij 103 mensen aangehouden. In 65 gevallen ging het om mensen die een pasje van het azc Oisterwijk hadden. Ik schat dat driekwart daarvan tot de groep van alleenstaande minderjarige vreemdelingen hoorde.”

Quote

Het valt wat de winkeliers betreft reuze mee

Centrummanager Frits Knibbeler

De filiaalmanager denkt dat het verschil verklaard kan worden door de mobiliteit van de groep amv’ers: ,,Ze blijven hier vaak maar een week of vier. Maar door het openbaar vervoer kunnen ze overal komen. Als wij ze pakken, laten ze ons dat pasje zien, maar dat hoeft dus niet te zeggen dat ze nog in Oisterwijk staan ingeschreven.” 

Donderdagavond vergadert de raadscommissie algemene zaken naar aanleiding van een discussienotitie van de VVD.

Tilburg e.o.