Volledig scherm
Ad Wolfs, collectioneur van Moergestel, voor zijn kast met mappen. © Tom Tacken/BD

Ad Wolfs droomt van een museum voor Moergestel en deze vijf pronkstukken mogen er van hem in

MOERGESTEL - Ad Wolfs is de collectioneur van Moergestel. Hij droomt van een museum waar hij zijn foto's, documenten en objecten in kwijt kan. Onder het interview: vijf pronkstukken die het tentoonstellen waard zijn.

Naarstig zoekt Ad Wolfs - op zijn visitekaartje staat A.M.P. Wolfs adr. zn. - naar de oudste Moergestelse foto die hij kent. Met heel zijn collectie heeft hij haast. ,,Het zweet breekt me uit als ik eraan denk wat er met mijn verzameling gebeurt mocht ik er op een dag niet meer zijn." Hij is gezond, daar niet van. Maar hij is ook alweer zeventig. Tijd om aan zijn droom van een Moergestels museum te gaan werken.

Hij heeft al heel wat veiliggesteld. Er zijn verschillende fotoboeken met een selectie van zijn collectie uitgegeven. En in de fabriek van Van Bommel heeft hij allerhande parafernalia van schoenmakers uit mogen stallen. Ad Wolfs is zelf een zoon van een Moergestelse schoenmaker. Hij werkte aan het begin van zijn loopbaan ook als elektricien bij de schoenfabriek van AvanG in het eigen dorp. ,,Maar ik kwam toen ook al bij de boeren en de nonnen over de vloer. En dan kreeg ik nog eens wat."

Het verzamelen is Wolfs, zo vindt ook zijn vrouw, wat boven het hoofd gegroeid. ,,Als ik naar de vuilnisbelt ging, riep mijn moeder me al na: 'Ge komt met niks terug, hè'."

Hij kan jaloers zijn op een dorp als Alphen: ,,Daar hebben ze wel een streekmuseum. Moergestel niet, maar Oisterwijk ook niet. Laatst droomde ik dat ik een miljoen had gewonnen. Ik ging er meteen een museum voor Moergestel mee inrichten."

Den Boogaard

Zijn hoop heeft hij op Den Boogaard gevestigd. Daar staat de eerste verdieping na het vertrek van de bibliotheek leeg. Galerie De Verdieping, nu nog thuis aan de Industrieweg, zou er wellicht ook onderdak kunnen vinden. ,,We zijn daarover in gesprek met de directie van Den Boogaard", laat Hans van Brunschot weten. Met Van Brunschot is Wolfs overigens ook al een film aan het maken over het schoenmakersverleden van Moergestel.

Het museum moet wat Wolfs betreft ook een plek zijn waar heemkundigen op zoek kunnen naar historische pareltjes. Zijn twee kasten vol met archiefmappen mogen daar dan ook onder een toeziend oog door iedereen geraadpleegd worden. Het zijn niet alleen foto's, maar bijvoorbeeld ook briefhoofden van Moergestelse bedrijven. Oude facturen van hoefsmid Van Velthoven, schilder Verbakel of timmerman Fonken.

...

,,Ja, dit moet 'm zijn", grijpt Ad Wolfs naar de map waarin waarschijnlijk Moergestels oudste foto zit. Het is een gelige blik op de zojuist, in 1889 gebouwde Villa Hoogen Huizen aan de Oirschotseweg.

Volledig scherm
Villa Hoogen Huizen uit 1889, waarschijnlijk de oudste foto van Moergestel © Collectie Ad Wolfs adr. zn.
Volledig scherm
Moergestelse muts (poffer), gedragen door de vrouw van kastelein Narris Smolders (Café Kruger) © Collectie Ad Wolfs adr. zn.
Volledig scherm
Lidmaatschapsboekje van Marie Timmermans van de Maria-Vereeniging 'tot bestrijding van drankmisbruik' © Collectie Ad Wolfs. adr. zn.
Volledig scherm
Kruikje uit de zeventiende eeuw dat om de hals werd gedragen door spinsters, die er hun vingers in doopten om het garen vettig te maken. Gevonden door Jan Picokrie in de Molenakkers. © Collectie Ad Wolfs. adr. zn.
Volledig scherm
Schildje met deurklopper van café De Zwaan, Raadhuisstraat te Moergestel (1793). © Collectie Ad Wolfs adr. zn.

Tilburg e.o.