Volledig scherm
De initiatiefnemers van de mestfabriek in Moergestel. © Jeroen Verhelst/BeeldWerkt

Beslissing mestfabriek Moergestel nog dit jaar

MOERGESTEL - De gemeenteraad van Oisterwijk neemt in december een besluit om een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de omgevingsvergunningaanvraag voor Servennenstraat 6. Acht boeren willen daar een grote mestbewerkingsinstallatie bouwen.

In een loods van twintig bij vijftig meter moet straks jaarlijks 100.000 ton mest worden verwerkt tot korrels. Die mest wordt aangeleverd door boeren uit een straal van vijf kilometer bij de nieuwe fabriek vandaan.

In april van dit jaar hebben de coalitiepartijen AB en VVD, die samen een meerderheid in de gemeenteraad van Oisterwijk hebben, al ingestemd met een ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Daarna heeft de provincie in juli een positief ontwerpbesluit genomen over de ontheffingsaanvraag.

De buurtbewoners, verenigd in de Stichting Behoud Leefbaarheid Molenakkers en omgeving (SBLM), zijn fel tegen de plannen. Zij vrezen, net als oppositiepartijen PrO en PGB in de Oisterwijkse gemeenteraad, dat de nieuwe mestfabriek voor extra verkeersdruk, stankoverlast en gezondheidsrisico’s in de omgeving gaat zorgen.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat er geen extra gezondheidsrisico’s kleven aan de komst van de installatie. Ook worden de wettelijk geldende normen op het gebied van milieu, zoals geur, ammoniak, geluid en fijnstof volgens het onderzoek niet overtreden.
De kwestie wordt behandeld in de commissievergadering Ruimtelijke Zaken op 8 december, waarna de gemeenteraad op 22 december een besluit neemt. Daarna lijkt definitieve goedkeuring door de provincie nog slechts een formaliteit.

Tilburg e.o.