Volledig scherm
Laatste voorstel uit de verkiezingscampagne: Harrie Marsé wil van de Joanneskerk het gemeentehuis maken. © Tom Tacken/BD

BLOG Laatste stuiptrekking in Oisterwijk: 'Gooi gemeentehuis plat'

BLOGOISTERWIJK - Het uur van de waarheid slaat voor de Oisterwijkse politiek. Wie pakt op 21 maart de winst, wie neemt zijn verlies? 

Volledig scherm
Zetelverdeling in de Oisterwijkse gemeenteraad. © Willem Buijs

Hieronder staan allerhande nieuwtjes uit de verkiezingscampagne van de vijf partijen. Maar voor we die faits divers gaan opvoeren, eerst aandacht voor de inzet. De Oisterwijkse gemeenteraad telt 21 zetels. Algemeen Belang pakte vier jaar geleden de meeste: 6. PrO volgde op korte afstand met 5 zetels. PGB en VVD bleven steken op 4. Het CDA bleef met 2 zetels op ruime afstand van de rest. Toen vervolgens de pleuris binnen het CDA uitbrak, besloten de twee gekozen christen-democraten over te stappen naar de VVD. Vandaar het 'vertekend beeld' dat de Oisterwijkse gemeenteraad de laatste drie jaar te zien heeft gegeven. Aan de kiezers van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom om op 21 maart de kaarten opnieuw te schudden.

Berichten van het politieke front

Volledig scherm
Villa de Huifkar stond op de plek van het huidige gemeentehuis. © Archief

KERK De verkiezingscampagne leek al voorbij, toen aan het eind van de woensdagmiddag Harrie Marsé (plek 4 bij Algemeen Belang) met een radicaal idee op de proppen kwam. Marsé trekt met de ambtenaren van de gemeente in de Joanneskerk; gooit het gemeentehuis plat; bouwt ter plekke een ondergrondse parkeergarage; en droomt ook nog van een restaurant dat doet herinneren aan Villa de Huifkar. En dat alles als reactie op de tiende prik op de Politieke Kaart van Oisterwijk.'

Post Scriptum: Op de avond van de verkiezingsuitslag liet AB-wethouder Peter Smit desgevraagd weten dat het om een serieus voorstel gaat. Ook in andere partijen zou het leven. Ruud van der Star (PrO)  fronste evenwel de wenkbrauwen bij het aanhoren van de door Harrie Marsé ontvouwde plannen.

Volledig scherm
Radicaal idee van Harrie Marsé. © Facebook

OPKOMST Komt deze verkiezingen meer dan 54 procent stemmen in Oisterwijk? Of zakt de gemeente nog dieper dan vorige keer? Aan de spuitgasten zal het in elk geval niet liggen. Sjonnie van Elderen, ploegchef bij de brandweer in Tilburg, meldde zich voor dag en dauw op het stembureau in Den Boogaard. Het hoofd van de Oisterwijkse brandweer, tevens voorzitter van de gemeenteraad, bracht later op de dag een bezoekje aan verschillende stembureaus. Voor wie dat nog niet wist, Hans Janssen is de naam. 

Volledig scherm
Vroege stemmer op het bureau in het raadhuis aan De Lind. © Kim Spanjers/BD
Volledig scherm
Van links naar rechts: Inge van Beers (Algemeen Belang), Geertje Mink (CDA) en Myrte Hesselberth (PrO) © Collage Facebook

JONG IN DE RAAD Als het even meezit, ondergaat de gemeenteraad van Oisterwijk na de verkiezingen van woensdag een verjongingskuur. Drie vrouwen van onder de dertig moeten daar voor kunnen zorgen. De derde plek op de lijst van Algemeen Belang is voor Inge van Beers (29) sowieso verkiesbaar. Haar tweede plek op de CDA-lijst moet Geertje Mink (24) ook hoopvol stemmen. Myrte Hesselberth (18) is de allerjongste met een kans op een raadszetel. Ze staat op plek 6, wat betekent dat PrO minstens één zetel moet gaan groeien. 

Post Scriptum: De kracht van jonge vrouwen is door de schrijver van deze campagneblog behoorlijk danig onderschat. Daags na de verkiezingen bleek dat niet alleen Myrte met voorkeurstemmen in de raad is gekozen. Voor PrO presteerde Stefanie Vulders (24) hetzelfde. Bovendien wist voor PGB Marieke Moorman (19) met voorkeurstemmen tot de raad door te dringen. 

STRIP Het wordt cashen voor de burgers van Oisterwijk als de PGB aan de macht komt. Zo frivool staat het natuurlijk niet in het verkiezingsprogramma, maar wel in een strip waarin we de hand van Luc Verschuuren herkennen. Een Kees Kruik-achtig typetje fluistert zijn lief in dat de spaarpot van de gemeente overvol zit en dat er dus best wat geld terug naar de inwoners mag. Even later heeft de schat haar slag op De Lind en de Dorpsstraat al geslagen.

Volledig scherm
De PGB zet striptekenaar Luc Verschuuren in. © Luc Verschuuren

PATRICK TWETTERT Op een zijspoor gerangeerd door zijn eigen partij, blijft het Oisterwijkse gemeenteraadslid Patrick Simons alias Miranda Koster de VVD trouw.  Dinsdagochtend twitterde hij zijn stemadvies rond: Anton van Tuyl (ex-CDA) is op plek 5 van de VVD-lijst de uitverkorene. Post Scriptum: Joris van der Pijll, drijvende kracht achter Oisterwijk Nieuws, blijft bovenop het dossier zitten. 

IN DEBAT Tot de tanden toe bewapend met argumenten van het ijzersterke soort trokken de vijf lijsttrekkers maandagavond naar Den Boogaard. Vanaf 20.30 uur ging het los: het lijsttrekkersdebat. MTV liet Ad Graumans en Corné Schoenmaker de discussie in goede banen leiden. Ook in Oisterwijk was het debat te volgen via een live stream op YouTube. Spetterde het van de beeldbuis af? Zie hier de impressie van het Brabants Dagblad.

Volledig scherm
MTV bracht maandagavond live het lijsttrekkersdebat in Oisterwijk op tv en YouTube. © Tom Tacken/BD

VOLLE BUS Algemeen Belang heeft zijn eenmalige Nightliner vol gekregen en het was aan boord van de Nachtbus naar Tilburg een dolle boel, zo bewijst het filmpje op de Facebookpagina van de partij. Maar niet iedereen stond applaudisserend langs de kant van de weg. Dat blijkt dan weer uit een niet mis te verstane reactie van Christ van den Aker, kastelein van café De Klaore in Moergestel: 'Erg goed voor de plaatselijke horeca, Algemeen Belang'. Van het duimpje dat Christ erachter plakte druipt het cynisme af. Blijf toch thuis, jeugd van Moergestel! Darten bij de Klaore, biljarten bij De Brouwer, toepen bij De Veerkes: never a dull moment. 

Volledig scherm
Collage van een Siberische campagnedag. © Algemeen Belang Facebook

SNIJDENDE KOU Hoe vat je campagne voeren in snijdende kou samen? Inge van Beers van Algemeen Belang komt onder #GR2018 een end: 'Jumbo, Moergestel, koud, rad, flyers, woningen, rotonde, Nightliner, huisartsenpost, sluipverkeer, Den Boogaard, inwoners, gesprekken, plezier, Oisterwijk, treintje, De Lind, Pannenschuur, Halster, St. Jansplein, fietszadels, hoesjes, gele golf, bus, jongeren, Tilburg, gezellig, stappen, biertje, muziek, veilig thuis.' Maar ook de concurrentie liet zich het laatste weekend voor de verkiezingen niet kisten. PrO ging er zelfs carnavalesk tegenaan met een een 'prolonaise' over het Rootven in Moergestel. Jan de Laat fungeerde deze keer als lijstduwer. Erik Potters, stukken muzikaler immers, ging voor de gelegenheid op kop. Ook de 'PGB fietstsen zich warm', schrijft de club van Carlo van Esch zaterdag op zijn Facebookpagina. De VVD riep de hulp van de barristi van Tante Sus, die voor het electoraat een verse ristretto, cappuccino of espresso tapten. 'Als je zelf je mok meebrengt, zijn we ook nog goed voor het milieu bezig', stond bij de uitnodiging aan de kiezers. Maar waar was dit weekend het CDA van Guus Mulders?  Laatste teken van leven is van vrijdag 6 maart om 18.41 uur (Facebook): 'Stem CDA Oisterwijk Lijst 5.' Ja ho 's, zo makkelijk gaat dat niet.

Volledig scherm
Met de gevoelstemperatuur van de PGB zat het zaterdag wel snor. Zo te zien werd de campagne op zaterdag 'mede mogelijk gemaakt door Schepens Fietsverhuur'. © PGB Facebook
Volledig scherm
'Prolonaise' over het Rootven. Gangmaker is Erik Potters, hekkensluiter Jan de Laat. © Facebook PrO
Volledig scherm
De campagnefiets van PrO, klaar om zaaizakjes te transporteren. © Facebook Guy de Kort
Volledig scherm
Jean Coumans, achteraan, fietst met volgelingen door politiek Oisterwijk. Rechts Jos 'Groeten Uit Oisterwijk' Creusen. © Facebook PrO Oisterwijk

PRO FIETST Hij heeft woord gehouden. Jean Coumans, raadslid voor PrO, leidde vrijdag al fietsend belangstellenden in politiek Oisterwijk rond. Die hadden zich goed kunnen voorbereiden, want Coumans liet aan zijn ritje een heus essay voorafgaan. Dat verdient sowieso vermelding. PrO heeft het niet gelaten bij het schrijven van een gedetailleerd verkiezingsprogramma. Dat stuk is gestoeld op liefst acht essays, geschreven door evenveel auteurs. Zo verdiepte Jan de Laat zelve zich in de ouder wordende Oisterwijk. En Jean Coumans klom alvast op de theoretische trappers. Maar vrijdag ging hij met wat volgelingen dus daadwerkelijk op pad. Het was geen uitgerekt peloton dat het achterwiel van Jean koos, maar misschien ging het wel om de kopgroep van Oisterwijk: mensen met oog voor wat in de berm groeit. Brandnetels dus. Jean leverde daar dan dergelijk commentaar bij: 'Verzuring, veel te veel stikstof in de grond, afkomstig van de industriële veehouderij in onze gemeente.' Wist u overigens dat ze bij PrO ook over een heuse campagnefiets beschikken? We vonden hem op de Facebook-pagina van Guy de Kort, een van de fanatiekste campaigners bij PrO (denk nog maar eens aan die probate reactie op het verkiezingsvandalisme in Moergestel).

Volledig scherm
Anton van Tuyl (links) en Con van Beckhoven leggen in 2014 uit waarom zij van het CDA naar de VVD zijn overgelopen. © Still YouTube Lovo

OVERLOPERS Het Brabants Dagblad trok vrijdagochtend voor wat filmpjes langs de vijf lijsttrekkers en het was bij Guus Mulders dat we ook nog brisant nieuws op konden tekenen. De CDA-leider trekt de kaart die Ruud van de Ven op zijn afscheidstournee voor Algemeen Belang al twee keer uitspeelde (zie 'Kiezersbedrog' hieronder). 'De VVD houdt de kiezer voor de gek', roept Mulders nu ook vanaf zijn uitkijktoren de ommelanden toe. Hoe dat zo, meneer Mulders? Antwoord: 'Op de kandidatenlijst van de VVD staan op nummer 2 en nummer 5 de twee oud-CDA-raadsleden Con van Beckhoven en Anton van Tuijl. Wat een armoede! Blijkbaar zijn er geen echte VVD'ers in Oisterwijk te vinden die de plaats van de twee oud-gedienden van het CDA in wilden nemen. En dat voor de grootste landelijke partij in de ‘rijkste’ gemeente van Brabant.' Mulders is het dus roerend eens met Ruud van de Ven: 'Door de overstap van Van Beckhoven en Van Tuyl is de lokale verkiezingsuitslag van 2014 vertrapt en zijn de politieke verhoudingen verzuurd.' Waarna Mulders als volgt afsluit: 'Dit geeft geheid weer gedonder in de komende jaren.'  

Volledig scherm
CDA-lijsttrekker Guus Mulders bovenop de uitkijktoren van zijn Reuselhoeve. © Tom Tacken/BD

Post Scriptum: Graag wil het Brabants Dagblad in dit verband nog even refereren aan de reactie van Noël Suurmeijer op een artikel in onze krant, de dato 31-8-2017.  De Haarense pater familias van het Oisterwijkse CDA liet de andere partijen daags nadien weten dat zijn woorden door de journalist in kwestie verdraaid waren. Misschien kan meneer Suurmeijer nog even laten weten of hij meent dat lijsttrekker Mulders zijn eigen woorden nu ook verdraaid heeft.

Post Post Scriptum VVD'er Gert van Elderen kan niet begrijpen waarom Guus Mulders, anders dan hij 1 maart het Brabants Dagblad vertelde, nu ineens wel moeilijk doet over het vermeende kiezersbedrog van de VVD: 'Leuk die lijsttrekker van de CDA. Na 17 dagen heeft hij een andere mening... hoe zal dat de komende jaren gaan verlopen?'

MTV vs LOVO Het gaat natuurlijk woensdag om heel andere verkiezingen, maar voor mediawatchers is deze strijd ook de moeite waard: welke omroep slaagt er het best in de gemeentepolitiek aan zijn kijkers te verkopen? LOVO voor Oisterwijk of MTV voor Moergestel? De twee vallen samen onder de stichting OHM, maar gezonde rivaliteit hoort ze niet vreemd te zijn. Donderdag koos MTV voor een theatrale aanpak, compleet met hoge hoed. Het presentatieduo van 'De Voorronde' leek aardig op elkaar ingespeeld. Ron Hermus is een Naemloose Speeler en Ad Graumans een bovenschools directeur: dat matcht wel lekker. Aardigheidje: de lijsttrekkers werden door het opsteken van een kaartje te ja of te nee gedwongen hun ziel bloot te leggen. Maar dan LOVO, dat Esther Liebregts als een Ferry Mingelen in de strijd gooit. Ze verzamelt wat kopstukken rond de tafel en kondigt dan voor aflevering 4 van Oisterwijk Politiek het spektakelstuk als volgt aan: 'Vandaag gaan we het hebben over communicatie en vertrouwen in de politiek'. Kijkt u mee? Of niet natuurlijk.

ROEPTOETER En daar is-ie weer: de Rooie Roeptoeter. Vilein en amusant deelt de Grote Anonymus van links Oisterwijk - Ad van den Oord dus - weer wat schimpscheuten uit. Ten eerste krijgen Algemeen Belang-wethouder Peter Smit en zijn trouwe adjudant Harrie Marsé het te verduren. Zij hebben zich laten portretteren voor een billboard van DuParc, volgens de RRT het 'cabriobedrijf voor de Nieuwe Rijken'. Waarom mocht die 'alleraardigste Jan Jonkers', de lijsttrekker uit Moergestel, eigenlijk niet met de wethouder uit Oisterwijk op de foto, zo vraagt de RRT zich af. Gaapt binnen Algemeen Belang dan toch een diepe kloof tussen Oisterwijk en Moergestel? Verder nog wat kostelijk leesvoer over het verkiezingsbord als fenomeen en Jan de Laat die met de handen in zijn zakken betrapt zou zijn door een of andere snoodaard van het Brabants Dagblad.

Volledig scherm
Het potlood, vaste waarde bij de PGB. © Tom Tacken/BD

POTLOOD Je hebt rechttoe rechtaan borden en borden met iets erbij. Een potlood bijvoorbeeld. De PGB zweert erbij. Het Brabants Dagblad wilde meer weten over dit staaltje electorale vlijt en kreeg van de partij een historisch epistel retour. Het blijkt dat Agaath Oostrom al in 1990 campagne voerde met een 'heel groot potlood' op haar auto. 'In 1994 verhuisde Agaath en toen vonden de technische man van PGB (Frans van Iersel) en de lijsttrekker (Ruud Hora) dat wel een mooi iets voor de campagne. Maar het potlood van Agaath was niet te tillen en dus besloten ze zes kleinere exemplaren te maken. Later, na de herindeling met Moergestel, zijn er nog acht bijgemaakt! En die 14 potloden gebruikt PGB tot op de dag van vandaag bij haar verkiezingscampagnes.' De potloden zijn gemaakt van dikke bezemstelen met daaromheen multiplex. De punten bestaan uit purschuim. Vandaal- en weerbestendig, aldus de PGB. Om de vier jaar is het een kwestie van oppoetsen. Maar daar heeft Frans van Iersel nog altijd lol in. Ook in carnavalsoptochten hebben ze dienst gedaan, waarna er wel eens eentje in een sloot werd teruggevonden.

Volledig scherm
Schaven en schuren aan de potloden. © PGB

Post Scriptum: De Fontijn ontdekt grote grijze gum onder PGB-potlood.

BOORDEVOL Maar werkt dat nou, zo'n potlood? Bij Algemeen Belang gooien ze het liever op de inhoud. We troffen langs de Broekzijde in Moergestel een zeil boordevol informatie aan. Tweehonderd huizen voor Moergestel, een rotonde voor de Heusdensebaan, een Nightliner naar Tilburg, meer zuurstof in het dorp en hoppa, ook nog een huisartsenpost erbij. Ieders belang kan kennelijk niet algemeen genoeg zijn. 

Volledig scherm
Algemeen Belang plaatst zijn speerpunten langs de kant van de weg. © Tom Tacken/BD

Algemeen Belang komt donderdag ook nog met een filmpje dat zorgen over de verkeersveiligheid rondom de brede school van Moergestel weg moet nemen. 'Gelukkig zijn er ook doeners en komt er een veiliger, mooier en leuker wandelpad van de Bredeschool naar de Sporthal', klinkt het fier. Zo ook: 'Algemeen Belang stond aan de basis van dit veilige wandelpad.'

VARKENS Als door een donderslag bij heldere hemel kan hij niet getroffen zijn. Toch windt het PrO-raadslid Ruud van der Star zich woensdagavond op over het collegebesluit om varkenshouder De Rooij aan de Heukelomsebaan voor zijn uitbreiding een vergunning te geven. Van der Star gooit er een verontwaardigde tweet uit, nadat zijn fractie een dag eerder het college ook al ter verantwoording heeft geroepen over de mestopslag ter plaatse. PrO heeft in de slepende kwestie, net als de PGB, steevast de kant van bezwaarmakende omwonenden gekozen. 'Het college is zich bewust van de weerstand tegen de uitbreiding die leeft bij een groep bewoners van met name de wijk Westend', schrijft het college woensdagmiddag. 'Met deze vergunning wordt echter voldaan aan de regels van het bestemmingsplan en aan alle huidige milieueisen. Daardoor neemt de overlast af.' Ondertussen lenen de varkens van de Oisterwijksebaan zich voor de volgende hamvraag. Kunnen PrO en PGB, mochten die twee een raadsmeerderheid gaan halen, De Rooij weer terug in zijn varkenshok krijgen?

Volledig scherm
Dion Dankers, nummer twee van de PGB én leider bij SV Nevelo © PGB

VERENIGINGSLEVEN Geen verkiezingscampagne zonder charmeoffensief. De PGB is die strategie wel toevertrouwd. Eerder deze week werd de startende bewoners van het molenveldje in Moergestel beloofd dat de partij zich voor een speelveldje sterk ging maken. Woensdag mag het hele verenigingsleven zich verheugen in een rijkelijke opstelling van de PGB. Dion Dankers, nummer twee op de lijst, spreekt op de site van de partij: 'PGB wil dat de gemeente verenigingen meer ondersteunt. Bijvoorbeeld met betaalbare accommodaties.' In Moergestel kunnen Audacia en SV Roef! op de sympathie van PGB rekenen. Maar ook tot muziekverenigingen Prinses Juliana, Het Oisterwijks Orkest, Koninklijke Harmonie Asterius en Showband Taxandria richt de PGB zich. De tijd van subsidiekortingen is voorbij. 'Het woord is aan de verenigingen.' Bij het verhaal van Dankers staat een prachtige foto met op de achtergrond een regenboog. Helaas is de pot goud aan de voet van de regenboog niet duidelijk waarneembaar.

KIEZERSBEDROG Ruud van de Ven, voormalig lijsttrekker en fractievoorzitter van Algemeen Belang, kan het niet laten. De VVD heeft zich aan kiezersbedrog schuldig gemaakt, zet hij ten tweeden male uiteen in de Nieuwsklok. Zijn eerste ingezonden brief lokte een reactie uit van Anton van Tuyl en Con van Beckhoven, de gekozen CDA'ers die vier jaar geleden naar de VVD overliepen. In een vlek wrijve men niet, blijkt maar weer eens. Ruud van de Ven is er de man ook niet naar om zich het laatste woord te laten ontnemen.

ALLEMAAL Wie wil met wie? De vraag is na de verkiezingen pas echt aan de orde, maar Oisterwijk Nieuws stelde hem toch maar alvast. Welnu, ze willen allemaal met allemaal. Zou het dan iets wezen als iedereen het straks ook daadwerkelijk met iedereen doet? In buurgemeente Hilvarenbeek gaan daarvoor ook stemmen op. 'Een raadsbrede regering', noemt Oisterwijk Nieuws zo'n politiek zonder hakketakken. PGB-lijsttrekker Carlo van Esch lijkt er wel voor open te staan. Al kun je deze woorden van hem ook anders uitleggen: 'Geen evenwicht zonder tegenwicht'. 

STANISLAUS Twee liberale dames, gestoken in bijkans revolutionair rood, duiken maandag op in zorgcentrum Stanislaus te Moergestel. Lijsttrekker Anne Cristien Spekle en Bianca Taapken (nummer 4 op de lijst) spreken er 'overwegend zeer tevreden bewoners'. Ze verblijden de ouderen ook met een belofte. De VVD gaat zich sterk maken voor het invoeren van een mobiel gemeentespreekuur in de zorgcentra.

Volledig scherm
Lijsttrekker Anne Cristien Spekle en Bianca Taapken op campagne in het Moergestelse zorgcentrum Stanislaus. © VVD Twitter

JUBILEUM In de coulissen van PrO viert een oudgediende zijn eigen feestje. Historicus Ad van den Oord, eens de plaaggeest van burgemeester Kortmann, stond veertig jaar geleden voor het eerst op een kieslijst. Die van de CPN, nota bene. In 1978 was Van den Oord nummer 3 van lijst 5. Veertig jaar later is hij nummer 27 van lijst 2.

JEUGD Algemeen Belang schroomt niet de jeugd te mobiliseren. Willem de Ruiter is nog lang niet kiesgerechtigd, maar de Moergestelse knaap figureert al wel in een wervingsspotje van de partij. Zijn vader Joep de Ruiter bezet op de AB-kieslijst dan ook een verkiesbare, vijfde plaats. En hij weet zich gesteund door Ruud van de Ven, vier jaar geleden nog lijsttrekker van Algemeen Belang. Van de Ven leeft in onmin met zijn partij, maar in zijn tuin aan het Rootven staat wel een verkiezingsbord van Algemeen Belang-kandidaat Joep de Ruiter. 

Ook een nieuwtje te melden? Laat maar komen: t.tacken@bd.nl

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.