Volledig scherm
Wethouder Sjef Verhoeven (links) krijgt het eerste exemplaar van het boek over de stoommachine uit handen van Bas de Witte, voorzitter van de Stichting Stoommachine Oisterwijk. © Piet Jacobs

Boek over Oisterwijkse stoommachine gepresenteerd

OISTERWIJK - Het boek 'Van stoom naar stroom' over de monumentale stoommachine is zondag tijdens de open dag van de KVL in Oisterwijk gepresenteerd. Auteur is Oisterwijker Jan van Leest (68). Hij is al jaren actief als gids bij de gietijzeren ziel van de vroegere leerfabriek.

Met zijn 64 bladzijden tellende boek heeft Van Leest allerlei misverstanden over de machine weg willen nemen. ,,Het is bijvoorbeeld geen stoomgemaal, zoals ik nogal eens hoor.” Het boek is niet alleen interessant voor techneuten. Behalve veel feiten over de machine serveert Van Leest namelijk in een notendop de geschiedenis van de KVL. Ten slotte is het boek ook een eerbetoon aan alle vrijwilligers die al 7 jaar bezig zijn met restaureren en conserveren van de machine.

Wie vriend is van de stoommachine (‘Amice de Vapeur’) krijgt het gratis. Voor anderen kost het in de losse verkoop 15 euro. De opbrengst gaat naar de Stichting Stoommachine Oisterwijk (SSO).

Volledig scherm
Oisterwijker Jan van Leest schreef het boek 'Van stoom naar stroom'. © Piet Jacobs

Tilburg e.o.