Boeren die altijd een stap voor zijn: opa Janus, vader Jan en zoon Arjan te Heukelom

HEUKELOM - Opa Janus was er met een ligboxstal voor zijn koeien als de kippen bij. Zijn zoon Jan ging de melkveehouderij met een kinderdagverblijf combineren: ook innovatief. En nu gaat kleinzoon Arjan pionieren. 

Volledig scherm
Jan van Esch en zijn vrouw Ingrid leggen zich al toe op hun kinderdagverblijf Tierelier. Zoon Arjan wil vanaf 2019 als melkveehouder in een koeientuin gaan pionieren. © Beeld Werkt

En wel in een koeientuin, die de poep en de pies uit elkaar houdt als in de tijd vóór de ligboxstal. Voor dat plan kreeg de familie Van Esch, thuis aan de Spoordijk, donderdag een Agrofoodpluim uit handen van de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings. Het plan voor een koeientuin - als alles meezit ligt hij er begin 2019 - getuigt volgens de D66-bestuurder van 'lef'. Prachtig vindt ze het dat de koe als 'bosdier' in ere wordt hersteld.

Volledig scherm
De familie Van Esch in Heukelom combineert haar melkveehouderij met kinderopvang Tierelier © Tom Tacken

Arjan is 21 en studeert nog aan de HAS, maar de familietraditie is bij hem in goede handen: ,,Stilstand is achterstand, hebben ze me geleerd." Vloermatten, zacht als weidegras, houden in de koeientuin de poep bij de pies weg. Een robot gaat de vaste mest bij elkaar borstelen. Die denken vader en zoon, net als de gier, als alternatief voor kunstmest aan tuinbouwers te kunnen slijten. Het klinkt gedeputeerde Spierings als muziek in de oren. De provincie zet in op verduurzaming van de landbouw. 'Een sluitende keten', zonder milieuschade. Ze denkt dat ook de consument het prachtig gaat vinden: koeien die door een overkapte tuin sjokken. ,,Buiten naar binnen halen", zo zegt Arjan van Esch dat.

Op de proef

Jan van Esch aanvaardde de loftuitingen donderdag gretig, maar kon het niet nalaten aan het eind van haar toespraakje de D66-gedeputeerde ook even streng toe te spreken.

Van Esch: ,,Blijf in gesprek met de landbouw."

Spierings: ,,Dat doen we. Ik ben ervan overtuigd dat de sector sterk genoeg is om overeind te blijven."

Van Esch: ,,We worden anders wel op de proef gesteld..."

In de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad staat vrijdag een impressie van drie innoverende generaties Van Esch

Volledig scherm
Nieuwsgierige blik met gedeputeerde Anne-Marie Spierings in de jongveestal van de familie Van Esch in Heukelom © Tom Tacken
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.