Volledig scherm
Plan Korenkwartier, op de plek van de voormalige Boerenbond-winkel in Moergestel. © Janssen de Jong

'Boerenbond' wordt in Moergestel 'Korenkwartier' (en er blijft genoeg zon over)

UPDATEMOERGESTEL - Even ging de winkel van de Boerenbond in Moergestel als Welkoop door het leven, maar de nieuwe naam ter plekke wordt: Korenkwartier.

Van detailhandel zal dan niet langer sprake zijn. Ter plekke komen 12 koopwoningen te staan: 10 rijwoningen in de middeldure prijsklasse en 2 tweekappers in de dure prijsklasse. Eigenaar van het perceel is nog altijd de coöperatie Arkervaart-BramecoZon. Vlakbij mengde een voorloper van dat bedrijf tot 1995 in een silo veevoeder. De herontwikkeling en verkoop van de woningen op het terrein van de winkel gaat Janssen-De Jong Bouw echter op zich nemen.

Korenschuur

In december 2017 uitten omwonenden zorgen over de parkeercapaciteit van het nieuwe wijkje. Bewoners van Korenschuur, waar vroeger de silo stond, ervaren nu al een tekort aan plekken voor hun auto. Het heeft tot een aanpassing van het plan geleid. Aan de kant van de Pastoor de Louwstraat zijn de garages en bergingen kleiner ingetekend, waardoor er meer ruimte is voor de bewoners van Korenkwartier om op privéterrein te parkeren.  Een andere zorg vanuit de Korenschuur betrof het wegnemen van zonlicht. Volgens het college wijst een bezonningsstudie uit dat daar amper sprake van is.  

Verkoop van de woningen is voorzien in december van dit jaar. De bouw start dan medio volgend jaar. Het bestemmingsplan ligt tot en met 13 september ter inzage.

Persbericht

Uit persbericht Janssen-De Jong van 6 augustus: 'Het Korenkwartier krijgt een dorps en informeel karakter dat past bij de locatie aan de rand van het centrum. Het plan bestaat uit 12 nieuwbouwwoningen, 10 rijwoningen en 2 twee-onder-een-kapwoningen. De woningen worden ontworpen door architectenbureau Visser en Bouwman en worden niet meer op het gasnet aangesloten. Het woningontwerp is in de stijl van de Delftse School. Deze traditionele bouwstijl vinden we veel terug in Brabant en ook in Moergestel. Het is een bouwstijl met heldere, statige hoofdvormen en veel aandacht voor ambachtelijke details.'

Volledig scherm
De leegstaande winkel van de Boerenbond, later Welkoop, gaat in Moergestel plaatsmaken voor woningbouw. 'Korenkwartier' wordt de naam van het nieuwe wijkje. © Google Streetview

Tilburg e.o.