Volledig scherm

Bomen Beukendreef brengen Oisterwijk in lastig parket

OISTERWIJK – Van de 75 oude beuken die de Beukendreef in Oisterwijk omzomen, is meer dan de helft in (sterk) verminderde conditie. Als de omstandigheden niet veranderen, hebben 62 bomen een toekomstverwachting van meer dan vijftien jaar; veertien zullen er waarschijnlijk eerder sneuvelen.

Onderhoud
Sowieso krijgt de gemeente het advies om bij 38 bomen vanwege de veiligheid of achterstallig onderhoud maatregelen te nemen. Dit blijkt uit een rapport van Vobra Boomadviseurs uit Wilbertoord. Het onderzoek somt verschillende problemen op waarmee de statige beuken te kampen hebben.

Diktegroei
Zo zijn er een aantal door diktegroei te groot geworden voor hun plantvak. Door ruimtegebrek groeien er ook beuken over de opsluitbanden heen en verdrukken zo de wegverharding of de stoeptegels.

Dilemma
Nu er vergevorderde plannen liggen om de hoofdriolering in de Beukendreef te vervangen en daarna het hele wegprofiel opnieuw in te richten, plaatst het bomenrapport het gemeentebestuur voor een dilemma: de beuken rooien of ze vervangen?

Over de plannen voor de Beukendreef overlegt de gemeente met een klankbordgroep uit de buurt.

Tilburg e.o.