Volledig scherm
Villa Dennenhoef stamt uit 1910 en haalde het landelijk nieuws in 1994, toen topcrimineel Antonio Brizzi er werd vermoord © Tom Tacken

'Brizzi Villa' ging in een jaar tijd over de kop: van anderhalf naar drie miljoen

MOERGESTEL - ,,Het gaat mij niet om het geld", zegt Gerard Zondervan. Liever was hij met zijn kinderen op landgoed Dennenhoef in Moergestel gaan wonen. Maar toen dat niet lukte, verkocht hij de bouwval met zeven hectare eromheen maar weer door. Niet voor de anderhalf miljoen die hij er vorig jaar voor neertelde, maar voor het dubbele bedrag: drie miljoen.

Zondervan, eigenaar van Maverick Valves, had op het terrein voor zijn familie meerdere huizen willen bouwen. De provincie stond echter op haar strepen. ,,De gemeente was wel bereid buiten de lijntjes te kleuren, maar daar hebben ze ook met een baas te maken", aldus Zondervan, volgens Quote de trotse bezitter van een Lamborghini Centenario

Sander Nooteboom, directeur van Nooteboom Textiles (sinds 1852), kon vervolgens een oude droom waarmaken: Villa Dennenhoef kopen. Nooteboom gaat na sloop een nieuw landhuis in dezelfde stijl bouwen, binnen het bestaande bouwblok ook.

Het huis ging eerder - en harder - over de kop. De familie die het in 1995 voor 2 miljoen gulden kocht, wist het vier jaar later voor 4,6 miljoen gulden te verkopen.

Antonio Brizzi had in 1993 voor Villa Dennenhoef 1,5 miljoen gulden over. Op 26 april van het volgend jaar werd hij er dood naar buiten gedragen. De moord op de 40-jarige topcrimineel is nooit opgelost.

De laatste jaren dook de politie vaker op bij Dennenhoef, maar dan voor trainingen van politiehonden. Het pand was toen al verpauperd en uitgebrand.

De geschiedenis van Villa Dennenhoef reikt terug tot 1910, toen de jachtopzichter van de textielfamilie Van den Bergh er zijn woning betrok. De zoon van Adolf van den Bergh, oprichter van de AaBe-fabrieken, ging er na de oorlog met zijn vrouw en kinderen wonen.

Het eigendom van Dennenhoef heeft een hoge omloopsnelheid. Het landhuis was toneel van diverse echtscheidingen. Nieuwe bestemmingen als zorghotel of crematorium haalden het niet.

Volledig scherm
Landgoed Dennenhoef strekt zich in zuidelijke richting uit tot aan de A58. Aan de overkant ligt Villa Zonnewende, ook gebouwd door textielbaron Van den Bergh © Google Maps
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.