De varkenshouderij van De Rooij aan de Oisterwijksebaan in Heukelom.
Volledig scherm
De varkenshouderij van De Rooij aan de Oisterwijksebaan in Heukelom. © Tom Tacken

‘Broedende kip’ mag in de varkenshouderij van de Oisterwijksebaan niet gestoord worden

OISTERWIJK - Het gemeentebestuur van Oisterwijk, de varkenshouder aan de Oisterwijksebaan en zijn overbuurman die het protest tegen de stankoverlast aanvoert: ze doen er even allemaal het zwijgen toe. 

,,Laat die broedende kip nou maar", wil actievoerder Eugène Bex nog net kwijt. Zijn opponent, varkenshouder De Rooij, wil sowieso niet met de pers praten. Hij zegt ook niks te weten van scenario’s voor verplaatsing of beëindiging van zijn bedrijf.  

Dat is kras, want in een informatiebrief voor de gemeenteraad schrijven burgemeester en wethouders dat een 'haalbaarheidsonderzoek’ loopt naar een oplossing voor het probleem van de intensieve veehouderij aan de Oisterwijksebaan. Het bedrijf van De Rooij ligt tegen Oisterwijk-West aan. Veel bewoners daar klagen al jaren over stankoverlast, die ook al jaren een splijtzwam in de Oisterwijkse politiek vormt.

Het college schrijft de raad dat verschillende scenario's nog uitwerking behoeven. Maar daarvoor moet de gemeenteraad eerst beleid voor intensieve veehouderij in de nabijheid van woonkernen vaststellen. Binnen die 'kaders’ kan dan voor Oisterwijksebaan 2 in Heukelom een uitweg worden gezocht.

Er ligt al wel een rapport ‘Haalbaarheid verplaatsing agrarisch bedrijf Oisterwijk', opgesteld door ingenieursadviesbureau Sweco. Het Oisterwijks college heeft zichzelf daarover geheimhouding opgelegd en vraagt de gemeenteraad nu dat te bekrachtigen. Er zou ‘strategische en vertrouwelijke financiële informatie’ over de gemeente in het rapport staan. 

Tilburg e.o.