Volledig scherm
Jeroen Mutsaers (links) neemt deel aan een dialoog over het asielzoekerscentrum in Oisterwijk © Tom Tacken/BD

COA staat in Oisterwijk niet open voor een azc zonder alleenstaande pubers

OISTERWIJK - ,,Zeer onwenselijk.” Dat zal het antwoord van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zijn als Oisterwijk alleen nog een asielzoekerscentrum zonder alleenstaande pubers wil. Die opstelling gaf Anthony Slinkert, manager van het COA voor de drie zuidelijke provincies, in de wandelgangen van een gemeentelijke dialoogsesssie donderdagavond prijs.

Oisterwijk staat voor de keus of het eind 2020 voor tien jaar weer door wil met een azc binnen de grenzen. Slinkert hoopt op verlenging van de overeenkomst, juist vanwege de alleenstaande minderjarige vreemdelingen. 

Klik hier voor het BD-dossier ‘Asielzoekers in Oisterwijk’

,,Met die groep hebben we hier in Oisterwijk de afgelopen dertig jaar veel ervaring opgedaan. Er zijn in Oisterwijk ook 23 fte’s mee gemoeid. Het zou eeuwig zonde zijn om dat netwerk af te breken vanwege de overlast van een paar minderjarige jongens. 

Volgens Slinkert is die overlast, na een piek aan inbraken in het voorjaar van 2018, door strenger optreden sterk afgenomen. Burgemeester Hans Janssen legde jeugdige azc-bewoners ook gebiedsverboden op. Bovendien drong hij met succes er bij het COA op aan om het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen omlaag te brengen.

Machteloze agenten

Maar her en der aan de dialoogtafels in Den Boogaard in Moergestel waren donderdag andere geluiden te noteren. Jeroen Mutsaers vertelde zo’n zes keer de politie geassisteerd te hebben bij de aanhouding van een jonge asielzoeker met kwade bedoelingen. ,,Die agenten staan ook machteloos. ‘Sla ze de volgende keer maar de puinpoeier in want dat is het enige wat helpt’, zei er eentje laatst tegen me. Het is zo erg dat mijn dochtertje van vijf niet meer op haar eigen kamer durft te slapen.”

Quote

Als het COA het met die lui niet op orde kan krijgen, zeg ik: sluiten die kiet

Jeroen Mutsaers

Als ex-militair heeft Mutsaers er diverse vredesmissies op zitten. ,,Dus snap ik dat mensen weg willen uit Afghanistan of Syrië. Ze zijn hier wat mij betreft welkom. Maar die jonge gasten uit Noord-Afrika hebben hier niets te zoeken. Als het COA het met die lui niet op orde kan krijgen, zeg ik: sluiten die kiet.”

Helpen op de ponyclub

Een algemeen beeld doemde niet uit de avond op. Van massale volkswoede was zeker geen sprake. Er leken meer raadsleden dan omwonenden van het azc in Den Boogaard te zijn. Sympathisanten van het azc lieten zich aan de tafels ook horen. Zo vertelde Colline van Dongen over asielzoekers die bij haar op de ponyclub een dag waren komen helpen: ,,Dat zou vaker verteld moeten worden.”

Volledig scherm
Oisterwijkers gingen in Den Boogaard aan verschillende tafels met elkaar in dialoog over het asielzoekerscentrum © Tom Tacken

Gebrekkige communicatie was de rode draad gisteravond. Voor incidenten buiten het azc verwijst het COA naar de politie. Maar die schrijft overtredingen en misdrijven niet expliciet aan asielzoekers toe. De gemeente Oisterwijk lijkt ook geen scherp zicht te hebben op de aard en omvang van overlast die (jeugdige) asielzoekers in het dorp veroorzaken.

Quote

Ik zou zeggen: take it or leave it

Inge van Beers (Algemeen Belang)

Algemeen Belang is tot dusverre de enige partij die expliciet stelt dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen niet meer welkom zijn in Oisterwijk. Raadslid Inge van Beers was stellig over de typering ‘zeer onwenselijk’ die COA-manager Slinkert daaraan verbond. ,,Ik zou zeggen: take it or leave it.”

Volledig scherm
Reactie VVD © Facebook

Tilburg e.o.