Volledig scherm
De discussie over verlenging van het azc in Oisterwijk draait om jeugdige asielzoekers uit 'veilige landen'. © Pix4Profs / Jules van Iperen

College Oisterwijk wil verder met asielzoekerscentrum

OISTERWIJK - Burgemeester en wethouders van Oisterwijk willen doorgaan met het asielzoekerscentrum aan de Scheibaan. Daarvoor moet een nieuwe bestuursovereenkomst voor tien jaar met het COA worden gesloten.

Algemeen Belang, VVD en CDA staan erop dat op het azc geen alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) meer worden opgevangen. Vraag is echter of de nieuwe overeenkomst met het COA daarin gaat voorzien. PGB, PrO en Fractie De Laat - samen een nipte raadsmeerderheid - willen niet alle amv’ers uitsluiten. De 'rotjong’ zouden uit de groep gefilterd moeten worden, zodat de 'goeikes’ er niet onder lijden. 

In juni zegde burgemeester Hans Janssen de politiek toe dat hij in onderhandelingen met het COA ging proberen om jeugdige asielzoekers zonder kans op een verblijfstatus uit Oisterwijk weg te houden. Die zogenaamde 'veiligelanders’ zouden de afgelopen jaren voor de meeste overlast in het dorp hebben gezorgd. 

Klik hier voor het BD-dossier over het asielzoekerscentrum in Oisterwijk

De laatste maanden worden echter weinig incidenten gemeld. Een controle op het azc door de politie leverde woensdag één gestolen e-bike op.

Exit-clausule

Ook niet bekend is of er een exit-clausule in de nieuwe overeenkomst komt. Die zou Oisterwijk de mogelijkheid bieden om het azc bij terugkerende en aanhoudende overlast te laten sluiten.

Het besluit al dan niet met het azc door te gaan is aan het college. De raad kan slechts wensen en bedenkingen uiten. Oppositiepartij VVD heeft er echter voor gepleit om de gemeenteraad zelf te laten besluiten.

Oisterwijk heeft het oudste asielzoekerscentrum van Brabant. Het is sinds 1990 gevestigd aan de Scheibaan.

Volledig scherm
Jongeren op het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. © BeeldWerkt

Tilburg e.o.