Volledig scherm
Joost en Hennie van den Berg denken de kleinste studio van Nederland te hebben: hun eigen keuken. © Beeld Werkt

De harde kern van Oisterwijk in Beeld mag je geen echtpaar noemen

OISTERWIJK - Oisterwijk in Beeld legt heel wat vast: KVL, verzetsstrijders, de Kampina en ja, ook Sinterklaas. ,,Veel views, daar is het ons niet om te doen. We kiezen liever onderwerpen waar ons hart bij ligt.”

Hennie legt haar ziel en zaligheid in een mooi interview. Joost is content als het juiste beeld op de juiste muziek valt. Noem ze niet ‘het echtpaar Van den Berg’. Klinkt te suf, voor de eigentijdse filmpjes die ze willen maken - zij redactioneel, hij monterend. Maar dat ze met z’n tweeën ‘de harde kern’ van Oisterwijk in Beeld vormen, kunnen beiden niet ontkennen.

Om zich heen hebben ze een dertiental enthousiastelingen verzameld die af en toe met camera of microfoon op pad gaan voor het ‘platform voor actuele en historische films en foto’s over Oisterwijk’. ,,Mooi om iets voor de toekomst vast te leggen”, geeft Joost zijn drijfveer prijs.

Quote

Wij hebben de kleinste studio van het land

Joost van den Beg

Epicentrum is hun keuken, gewoon thuis aan de Berkenlaan. ,,Wij hebben de kleinste studio van het land”, lacht Joost vanachter zijn bureaublad van één meter tien breed. ,,We hebben overwogen bij KVL iets te huren, maar waarom eigenlijk?”, zegt Hennie.

Een verdienmodel kent Oisterwijk in Beeld niet. Joost: ,,We hebben dure apparatuur. Om wat terug te verdienen, doen we soms een bedrijfsreportage. Maar liever kiezen we onderwerpen waar ons hart bij ligt.”

Het recente Kampina-filmpje, van Joost zelf en natuurfotograaf Rob van Rokven, mag als voorbeeld gelden. Feeërieke beelden, onder andere met een drone geschoten. Joost: ,,De sinterklaasintocht of een filmpje van Intents levert veel meer views op, maar ook daar is het ons niet zozeer om te doen.”

Hoogtepunt

De serie verhalen over verzetsstrijders was bijzonder, maar hoogtepunt was het boek ‘100 verhalen over de looierij’, dat vorig jaar uit reportages van Oisterwijk in Beeld voortkwam. ,,Als kleinste vereniging van Oisterwijk trekken we er graag andere bij. Zo hebben we een item bij Asterius gedraaid, waarna de harmonie onze boekpresentatie bij KVL kwam opluisteren.”

Ze hebben beiden al een carrière achter de rug. Hennie als secretaresse, Joost in de marketing en sales van wijnen. Zijn passie voor video kon Joost twaalf jaar lang kwijt bij de lokale tv-omroep Lovo. De handen vrij ging hij na zijn pensioen samen met Hennie een eigen koers varen via sociale media: YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, Google Plus, maar ook de site van Oisterwijk Nieuws.

Voor een filmpje online gaat, werpt Hennie er een blik op: ,,Ik kan genadeloos zijn.” Joost: ,,Vaak heeft ze nog gelijk ook.”

Tilburg e.o.