Volledig scherm
Oud-directeur Hanneke Klerks (56). © Piet Jacobs/BD

De Wingerd gaat plat: leerlingen en leerkrachten staan stil bij lief en leed van basisschool in Pannenschuur

OISTERWIJK - Binnenkort ontfermt de sloper zich over het leegstaande schoolgebouw De Wingerd in de Oisterwijkse wijk Pannenschuur. Nog één keer ging de school zaterdag open voor de vroegere gebruikers voor het uitwisselen van herinneringen.

Krap 23 jaar heeft De Wingerd, Langvennen-Zuid 125, bestaan. Tientallen betrokkenen bij de vroegere openbare basisschool maakten gebruik van de laatste kans om zaterdagmiddag ter plekke op de nostalgische toer te gaan.

Volledig scherm
Jos Hamers was in 1990 de eerste directeur van De Wingerd © Piet Jacobs/BD

Jos Hamers (64) was in 1990 de eerste directeur van De Wingerd. ,,Als je hier staat komt het oude gevoel, de bevlogenheid van toen, weer terug." Hij vertelt een anekdote over de naam voor de school. ,,Die is bedacht in Antwerpen op een personeelsuitje. Op een terras van café De Wingerd vroeg een collega welke naam de nieuwe school zou moeten krijgen. Geïnspireerd door die cafénaam viel daar het besluit te kiezen voor de naam voor een klimplant, De Wingerd."

Naast veel fijne herinneringen staan er ook tragische in Hamers' geheugen gegrift. ,,Bij de bouw van de woonwijk rondom onze school is een kleuter van ons door een vrachtauto overreden. En in 2009 overleed plotseling een van onze leerkrachten."

Hanneke Klerks (56) volgde Hamers op als directeur. Zij maakte de toptijd mee. ,,Toen hadden we 275 kinderen. " Iris Robben (34) was de allereerste leerling.,,Daarom mocht ik samen met burgemeester Kortmann de school openen. Zonde dat de school verdwijnt." In de beginjaren stond de school tussen de weilanden, weet Esther van de Pas (45). ,,Met koeien. Regelmatig moest ik de les onderbreken als de staart van een koe omhoog ging en die koe iets deed. Dat wilden de kinderen graag zien."

Volledig scherm
Ook Threes Smetsers (links, 55) en Esther van de Pas (45) waren als oud-docenten van De Wingerd op de nostalgische bijeenkomst van de partij. © Piet Jacobs/BD

Daisy Habraken-Groenland (31) kreeg in De Wingerd na haar eindstage meteen een aanstelling. ,,Wat mij bijblijft zijn de ouderfeesten hier. Goed om elkaar beter te leren kennen. Typerend voor De Wingerd waren ook de speelhoeken voor groepsoverstijgende activiteiten." Over het einde van De Wingerd weet Klerks: ,,Op zeker moment had De Wingerd meer leerlingen dan onze 'moederschool' De Kajuit. Toen besloot ons bestuur tot fusie. Een bureau hielp ons bij de keuze van de naam voor de fusieschool. Wij zijn de eerste school in Nederland die Darwin heet. Wij willen dat onze leerlingen net als Darwin ontdekkers zijn."

Volledig scherm
Daisy Habraken-Groenland (links, 31) en Imke Denissen (41) gaven beiden les op De Wingerd. © Piet Jacobs/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.