Drie auto's in lichterlaaie in Oisterwijk: oud-brandweercommandant hoort bij gedupeerden

VIDEO + updateOISTERWIJK - Buurtbewoners van de Kuiperstraat en de Waterhoefweg in Oisterwijk werden in de nacht van zondag op maandag gewekt door harde knallen. Drie auto's, twee aan de Kuiperstraat en een aan de Waterhoefweg, bleken volledig in lichterlaaie te staan. De politie gaat er vanuit dat ze zijn aangestoken. 

De gedupeerden zijn in alle drie de gevallen boven de zeventig.  Een van hen is Cor Kivits, die lange tijd de brandweercommandant van Oisterwijk was. Zijn zoon Bas moest als brandweerman vannacht naar de brandende auto van zijn vader rijden. Ook een andere gedupeerde is een bekende Oisterwijker, Janus de Vries, gedurende veertig jaar hoofdonderwijzer en hoofdredacteur van 't Kerkklokje (het huidige weekblad Nieuwsklok). 

De auto van De Vries stond pal voor zijn huis, waardoor ook ruiten van zijn woning zijn gesprongen.  ,,Goed dat er geen oostenwind stond, anders waren de vlammen naar binnen gekomen", aldus De Vries. Ook het oudere echtpaar Tonny en Jan Breugelmans is onder de indruk: ,,Je weet niet wat je ziet. Goeie God."

De uitgebrande autowrakken, in een straal van vijftig meter, trekken maandagochtend veel bekijks. De buurtbewoners zijn behoorlijk onder de indruk. Niemand heeft een idee uit welke hoek de brandstichting komt. De wijk kent er geen eerdere voorbeelden van.

Benzinetank

Bij een van de auto's scheurde de benzinetank, waardoor er nog meer vuur ontstond. Door de hevigheid van het vuur hebben diverse mensen in razendsnel tempo hun auto moeten verplaatsen zodat deze niet ook ten prooi vielen aan het vuur.

De brandweer kwam ter plaatse en had de branden na een half uur geblust. De politie, die met diverse eenheden uitrukte, gaat uit van brandstichting, omdat drie auto's afzonderlijk van elkaar in brand vlogen. De politie heeft nog gezocht naar de daders maar niemand meer aangetroffen. De drie auto-eigenaren hebben aangifte gedaan bij de politie. 

Zie hier de 112-kaart van Oisterwijk.

Janus de Vries, bekend in Oisterwijk als hoofdonderwijzer en hoofdredacteur van het plaatselijke weekblad, bekijkt zijn uitgebrande auto.
Volledig scherm
Janus de Vries, bekend in Oisterwijk als hoofdonderwijzer en hoofdredacteur van het plaatselijke weekblad, bekijkt zijn uitgebrande auto. © Hein Eikenaar/BD
Autobranden Oisterwijk
Volledig scherm
Autobranden Oisterwijk © Hein Eikenaar/BD
Twee van de drie auto's die in brand werden gestoken in Oisterwijk.
Volledig scherm
Twee van de drie auto's die in brand werden gestoken in Oisterwijk. © Toby de Kort/De Kort Media
Uitgebrande auto in de Kuiperstraat.
Volledig scherm
Uitgebrande auto in de Kuiperstraat. © Toby de Kort
Uitgebrande auto.
Volledig scherm
Uitgebrande auto. © Toby de Kort
Uitgebrande auto.
Volledig scherm
Uitgebrande auto. © Toby de Kort

Tilburg e.o.