Volledig scherm
Drie jonge vrouwen haalden zelf genoeg stemmen op om in de Oisterwijkse raad te komen. © BD

Drie jonge vrouwen en één man op eigen kracht in de raad van Oisterwijk

OISTERWIJK - Myrte Hesselberth en Stefanie Vulders voor PrO, Marieke Moorman voor PGB en Vincent van den Dungen voor de VVD: die vier zijn op eigen kracht doorgedrongen tot de gemeenteraad van Oisterwijk. 

Door die ingreep van de kiezers is zowel het jeugdig als het vrouwelijk gewicht van de raad aanzienlijk toegenomen. Myrthe Hesselberth is 18 jaar, Marieke Moorman 19 jaar en Stefanie Vulders 24 jaar.

Volledig scherm
Carlo van Esch (links) luistert naar Lovo-presentator Rens Merkelbach. Overige lijsttrekkers (vlnr): Jan Jonkers (AB), Jan de Laat (PrO), Anne Cristien Spekle (VVD) en Guus Mulders (CDA). © Tom Tacken/BD

Verder is opmerkelijk aan de uitslagen op kandidatenniveau dat twee zittende wethouders, Peter Smit (Algemeen Belang) en Ina Batenburg (VVD), samen het vertrouwen van niet meer dan 24 Moergestelse stemmers kregen: 17 voor Smit en 7 voor Batenburg. Beide wethouders hebben te kennen gegeven door te willen gaan in het college, maar die kans is door de verkiezingsuitslag uitermate klein. Een coalitie van PGB en PrO is zeer waarschijnlijk.

Tot de nieuwe raadsleden behoort ook Smit, die als nummer 2 van Algemeen Belang 413 stemmen kreeg. Zijn collega-wethouder Ina Batenburg stond op een niet-verkiesbare plaats op de VVD-lijst. Als nummer 8 kreeg ze 70 voorkeurstemmen, beduidend minder dan bijvoorbeeld nummer 9 Vincent van den Dungen (197).

Populairste kandidaat, buiten de lijsttrekkers, is Christel Heus. Zij sleepte op plek 2 voor PrO 591 stemmen in de wacht: meer dan de kiesdeler (het aantal stemmen dat nodig is voor een raadszetel). PGB'er Sander Arkesteijn heeft van de gekozen raadsleden het minste aantal stemmen achter zijn eigen naam gekregen: 44.

Meer stemmers

Er zijn in Oisterwijk iets meer mensen gaan stemmen dan vier jaar geleden. Het opkomstpercentage steeg een procentje: van 54 naar 55. De kiesdeler bedroeg 544. Er werden 11.441 geldige stemmen uitgebracht.

De verhouding Oisterwijk-Moergestel en die van man-vrouw in de gemeenteraad is 13-8. Wie met voorkeurstemmen gekozen is, hoeft zijn raadslidmaatschap nog niet te aanvaarden. In dat geval kunnen voor PrO Jean Coumans en Guy de Kort, voor de PGB Roel van den Bersselaar en de voor de VVD Gert van Elderen alsnog hun zetel innemen. Van den Bersselaar mag ook hopen dat een van de zes verkozen PGB'ers als wethouder tot het college toetreedt.

In de Oisterwijkse gemeenteraad zijn gekozen:

Volledig scherm
Marieke Moorman © Facebook

PGB: Carlo van Esch, Dion Dankers, Ingrid van Boven (nieuw), Marieke Moorman (nieuw, voorkeurstemmen), Sander Arkesteijn en Rob van Seters

Volledig scherm
Myrte Hesselberth (links) en Stefanie Vulders © Facebook

PrO: Jan de Laat, Christel Heus (nieuw), Myrte Hesselberth (nieuw, voorkeurstemmen), Stefanie Vulders (nieuw, voorkeurstemmen) en Ruud van der Star

Algemeen Belang: Jan Jonkers, Peter Smit, Harrie Marsé en Inge van Beers (nieuw)

Volledig scherm
Vincent van den Dungen (VVD) © Facebook

VVD: Anne Cristien Spekle, Con van Beckhoven, Vincent van den Dungen (nieuw, voorkeurstemmen) en Bianca Taapken

CDA: Guus Mulders (nieuw), Geertje Mink (nieuw)

Volledig scherm
Gekozen raadsleden van Algemeen Belang en PrO © Gemeente Oisterwijk
Volledig scherm
Gekozen raadsleden van PGB en VVD © Gemeente Oisterwijk
Volledig scherm
Gekozen raadsleden van CDA © Gemeente Oisterwijk
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.