Volledig scherm
© stock.xchng

Droom van Oisterwijkse Braziliaan na 27 jaar in vervulling

OISTERWIJK - Als achtjarig jongetje verkocht Braziliaan Samuel van de Raa (35) ijsjes op straat om te overleven. 27 jaar later emigreert hij met zijn Nederlandse gezin terug naar zijn vaderland om kinderen in soortgelijke situaties te helpen.

In januari is het moment daar: na jaren van voorbereiding vertrekt de familie Van De Raa naar Brazilië. Samuel (35), zijn vrouw Laura (33) en hun kinderen Noa (9), Daví (7), Joëlle (5) en Anna (1) zijn klaar voor hun emigratie naar Zuid-Amerika. Met de door hem opgerichte stichting ‘Nieuwe Generatie Brasil’ gaat Samuel van de Raa vol voor het verwezenlijken van zijn droom: het creëren van een ontwikkelingscentrum voor kansarme kinderen in de Zuidoostelijke plaats São João del Rei.

Jeugd
De geboren Braziliaan Samuel van de Raa de Souza woonde een aantal jaar in diezelfde omgeving, waar hij geen makkelijke jeugd beleefde. Zijn vader liet hem, zijn zus en zijn eveneens Braziliaanse moeder al op jonge leeftijd in de steek. Toen zijn moeder ernstig ziek werd, verkocht Samuel noodgedwongen ijsjes in voetbalstadions en op straat om voor wat geld te zorgen. ,,Via Nederlandse familie kon ik met mijn moeder en zusje op mijn dertiende naar dit land emigreren en vanaf dat moment werd alles beter”, zegt Van ce Raa.

Ontwikkelingscentrum
In 2011 maakten Van de Raa en zijn vrouw werk van de stichting Nieuwe Generatie-Brasil. In december 2017 moet het ontwikkelingscentrum in São João del Rei klaar zijn voor gebruik. In het gebouw komt een dagopvang, een vakschool, een moestuin en een grote sport-en speelplaats. ,,Sinds mijn achtste had ik al dit plan. Het wordt een plek die ik miste in mijn jeugd in Brazilië", aldus een trotse Van De Raa.

Lees zaterdag 12 november het hele verhaal in het Brabants Dagblad, regio Tilburg en omgeving.

Tilburg e.o.