Volledig scherm
Langs de Akkerweg in Moergestel moeten 162 bomen om. De essentaksterfte noopt de gemeente Oisterwijk daartoe. © Tom Tacken

Essentaksterfte slaat toe in Moergestel: 162 bomen om langs de Akkerweg

MOERGESTEL - Al klinkt zijn naam nog zo sprookjeachtig, het vals essenvlieskelkje is een ecologische ramp. De uit Azië afkomstige schimmel waart door Europa en dus ontkomt ook Moergestel niet aan de essentaksterfte.

Dit jaar nog moeten 162 essen langs de Akkerweg, het stuk tussen de rotonde bij bedrijventerrein Sonman en de Tilburgseweg, gekapt worden. De gemeente Oisterwijk gaat zomereiken op de opengevallen plekken planten. 

In Oisterwijk zijn ook langs de Moergestelsweg zieke essen gesignaleerd. Ze zullen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk om moeten. Al te snel wil de gemeente echter niet naar de zaag grijpen. Pas als dood hout gevaar voor passanten oplevert, gaat een es plat.

Wetenschappers uit Wageningen dringen ook aan op terughoudendheid. Ze manen om vooral gezonde bomen te laten staan. Grote, dode takken kunnen weggesnoeid worden, al zullen via het blad elk jaar weer nieuwe infecties optreden. 

In Wageningen wordt druk gezocht naar een methode om een nieuwe generatie resistente essen te kweken (reportage EenVandaag).

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.