Volledig scherm
Frank van den Eijnden met Van Gogh-promotiemateriaal in de Leerfabriek in Oisterwijk, waar VisitBrabant gevestigd is. © Beeld werkt

Frank van den Eijnden zet Van Gogh én Brabant op de wereldkaart

OISTERWIJK/BEEK EN DONK - De man achter Van Gogh Brabant en Van Gogh Europa komt uit Brabant. Frank van den Eijnden (53), die bij VisitBrabant in Oisterwijk werkt, heeft de woon- en werklocaties van de beroemde Brabantse kunstenaar flink op de wereldkaart weten te zetten, en daarmee Brabant. 'In Nuenen moesten ze dixi-toiletten plaatsen voor al die bussen vol Amerikanen en Japanners.' 

U bent directeur van Van Gogh Brabant en voorzitter van Van Gogh Europe. Wat heb u eigenlijk met Brabant en met Van Gogh?

,,Als ik iets doe, dan ga ik er ook helemaal voor. Maar ik kan niet álles verkopen. Ik ben een echte Brabander, heb tien jaar in Nijmegen gewoond en dat vond ik al ver weg. Sinds mijn jeugd heb ik ook een speciaal plekje in mijn hart voor Vincent van Gogh. Toen ik bij de basketbalclub in Beek en Donk zat, hadden we eens een club uit Praag op bezoek. Die jongens wilden met ons naar Nuenen, omdat Van Gogh daar gewoond had. Zó dichtbij ons eigen dorp, daar wist ik niets van. En met mij vele anderen."

,,Van Gogh Europe is een netwerk en marketingmachine om Van Gogh te verkopen aan landen als  Amerika en Japan. Mijn vertrekpunt is echter nog steeds Brabant, zoveel mogelijk bezoekers hierheen krijgen. Ik ben in dienst van VisitBrabant en de provincie is mijn belangrijkste opdrachtgever. Verder is ons doel het erfgoed van Van Gogh te behouden. Het is ons al gelukt om voor 39 gebouwen en locaties een monumentale status te verkrijgen. Nu ook nog België - de Borinage - en Frankrijk. In Londen heeft hij ook geweest. Ik heb contact met meneer Wang, de Chinese eigenaar van Van Goghs huisje daar."

Jan Kees Lemkes, voorzitter van het Vincentre in Nuenen, noemt u gedreven. Iemand die niet gauw compromissen sluit. Volgens uw jeugdvriend Roland Roijackers misschien soms wat té,  wat als dwingend kan worden ervaren. 'Heel af en toe kunnen wij geen Van Gogh meer zien', zei hij. Herkent u zich daarin?

Lachend: ,,Hij moest eens weten hoe vaak ik me inhoud." ,,Volhardend is denk ik een beter woord. Ik heb gewoon een missie en een koers. Maar ik werk soms met grote organisaties - vooral in Frankrijk zijn ze niet makkelijk - en dan moet je veel vertrouwen wekken voordat je de volgende stap kunt zetten. In mijn eentje heb ik helemaal niks, feitelijk beslis ik nergens over, ik kan alleen maar richting geven. Dus als ik vijanden zou maken zou ik mijn werk niet kunnen doen."

Beide mannen valt op dat uw werk en privé volledig in elkaar overlopen. 'Alleen met carnaval gaat de telefoon uit', zei Lemkes. Klopt dat?

Met glinsterende ogen: ,,We vieren het in Beek en Donk met de vriendengroep, die ontstaan is in de basketbalperiode. Ik ben de enige die hier nog woont. Ze komen allemaal op de vrijdagavond hierheen. We doen al 22 jaar mee met de optocht en al decennialang hebben we op de maandag een bizar programma zonder enige vorm van aanpassingsvermogen. Ongein uithalen, maar wel onschuldig hoor!"  

Over de toekomst. Roijakkers acht de kans niet denkbeeldig dat u gevraagd wordt als directeur van een eventueel nieuw Design Museum in Eindhoven. 

,,Nee. Tenzij het een museum zonder personeel wordt. Dat is toch een beetje dat ongeduldige, denk ik. Ik ben erachter gekomen dat ik geen 'people's manager' ben."

Lemkes ziet u de komende tien jaar zeker nog wel volmaken bij Van Gogh Brabant. Volgens hem zijn er meer dan genoeg uitdagingen. 

,,Dat klopt wel ja. Er zijn wereldwijd zóveel interessante ontwikkelingen op cultureel gebied. Ook negatief hoor. De aanslagen in Parijs hebben bijvoorbeeld een directe weerslag gehad op de aantallen bezoekers van Europa en dus ook Brabant."

Frank van den Eijnden:
-Geboren en getogen in Beek en Donk.
-Getrouwd met Chantal, twee kinderen (20 en 18).
-Carolus Borromeus College Helmond.
-Opleiding recreatie en toerisme Kopse Hof in Nijmegen (nu HAN).
-Sinds 1996 in dienst van Vrijetijdshuis, in 2014 omgedoopt naar VisitBrabant en sinds die tijd gevestigd in de Leerfabriek in Oisterwijk.
-Sinds 2010 directeur van Van Gogh Brabant.
-Richtte in 2012 de stichting Van Gogh Europa op, is voorzitter.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.