Volledig scherm
De toegangspoort zoals hij er ooit stond. © Oisterwijk in Beeld

Fundament oude toegangspoort KVL zichtbaar na graafwerkzaamheden

OISTERWIJK - Bij graafwerkzaamheden op het KVL-terrein in Oisterwijk zijn de fundamenten van de toegangspoort uit 1920 zichtbaar geworden. Volgens een woordvoerster zullen de restanten van deze oude poort niet worden bewaard.

Er is een lijst met monumenten op het terrein van de voormalige leerfabriek en de poort staat daar niet op. Er is opdracht gegeven om de restanten te verwijderen. Een woordvoerder van de heemkunde betreurt dat besluit.

Volledig scherm
De restanten van de poort worden weggegraven. © Oisterwijk in beeld
Op 6 juli werd, tijdens grondwerkzaamheden, de fundamenten blootgelegd van de iconische toegangspoort van de KVL. Onder toeziend oog van het onbeschermde en deels vergane monument uit 1941 werd vervuilde grond verwijderd, toen men de fundamenten ontdekte. Een van de werknemers aan dit project gaf aan dat het fundament uit de jaren 20 van de vorige eeuw moest verdwijnen. Direct kreeg, in het bijzijn van de cameraman, de man op de graafmachine opdracht om de fundamenten van de poort te verwijderen. Het was te laat om nog de heemkundekring in te schakelen en hun mening te vragen. Een bijzonder stukje van de eens zo glorieuze leerfabriek KVL is hiermee verloren gegaan. Kijk voor meer informatie: www.oisterwijkinbeeld.nl

Tilburg e.o.