Volledig scherm
Gedenknaald van KVL © Jan van Dalen Fotografie

Gedenknaald van KVL blijft in Oisterwijk aan de weergoden overgeleverd

VIDEOOISTERWIJK - Verder verval zit in het verschiet voor de tufstenen gedenknaald van KVL. Het monument, in 1941 geschonken door het personeel van de leerfabriek, blijft onbeschut op zijn huidige plek staan.

Dat is het besluit van BOEi, ‘maatschappelijke onderneming zonder winstoogmerk met een passie voor het restaureren van erfgoed’.  Vorig jaar nam BOEi het monument voor 1 euro over van de provincie.

Het besloot de gedenknaald in te pakken om verdere erosie te voorkomen. Maar die jas wordt volgend jaar weer uitgetrokken. BOEi laat wel een 3D-scan maken om de naald in de huidige vorm vast te leggen. Jaarlijks zal ook onderhoud worden gepleegd: algen verwijderen, herstellen van losse voegen, vastmaken van los zittend tufsteen. Verder verval is onontkoombaar, beseft BOEi echter. 

In mei belegde BOEi een bijeenkomst over de gedenknaald. Maar vijf mensen kwamen opdagen. Een van hen was Ben ten Hove, die namens de Turkse projectontwikkelaar Polimeks aangaf dat de zes meter hoge gedenknaald een plek kon krijgen in het atrium van het nieuwe U-gebouw. ,,Dat aanbod staat nog steeds", laat Ten Hove weten.

Quote

Waarom laten ze het daar wegrotten?

Joost van den Berg

Volgens BOEi, dat de strijd om overname van de KVL-gebouwen van Polimeks verloor, ging de voorkeur van de aanwezigen echter uit naar handhaving op de historische plek. 

Dat geldt ook voor Joost van den Berg, die samen met zijn vrouw in 2016 een boek over de KVL-historie het licht liet zien. Nadien heeft Van den Berg zich sterk gemaakt voor behoud van de gedenknaald. ,,Waarom laten ze het daar wegrotten? Met de provincie als eigenaar was er sprake van een overkapping. Met gietijzeren palen zou dat prachtig in de stijl van KVL hebben gekund.”

Tilburg e.o.