Volledig scherm
Een grote brand woedde in juli in een fabriek van Fire-up, waar aanmaakblokjes worden gemaakt. © ANP

Gemeente grijpt in: productie Fire-Up in Oisterwijk stilgelegd na nieuwe brand

OISTERWIJK - De gemeente Oisterwijk legt de activiteiten bij Fire-Up per direct stil. Ook wordt de voorraad snel in veilige containers opgeslagen. Dat besluit is genomen na een gesprek met de directie van het bedrijf, meldt de gemeente zaterdagmiddag. 

Burgemeester Janssen heeft zich bij het maken van de afspraken laten bijstaan door adviseurs van de veiligheidsregio Midden- en West Brabant.

Zowel vrijdag als zaterdagochtend vroeg ontstond er brand in een opslagruimte bij aanmaakblokjesfabrikant Fire-Up. De politie sloot daarop het industrieterrein af. ,,Dat is voor de gemeente Oisterwijk aanleiding geweest om in overleg met Fire-Up te komen tot maatregelen om te voorkomen dat dit weer kan gebeuren.” 

Buren

De maatregelen zijn in eerste instantie om direct in te grijpen. ,,Nader onderzoek moet uitwijzen welke stappen nog meer moeten worden genomen.” Al eerder brandde het pand aan de Nedervonder in Oisterwijk tweemaal af. Pas geleden ging het magazijn in vlammen op. Buren voelden zich hierdoor onveilig.

Per direct stilgelegd

Het productieproces van het bedrijf dat zich specialiseert in de productie van milieuvriendelijke aanmaakblokjes, houtskool en briketten is per direct stilgelegd. Daarnaast is de aanwezige voorraad uit het pand gehaald om de omgeving en het pand zelf te beschermen.

,,Bij de voorraad is 24 uur per dag een gediplomeerde brandwacht/beveiliger aanwezig met een eigen blusvoorziening om direct in te kunnen grijpen als dat nodig mocht zijn. De brandweer is op de hoogte van de situatie.” Er worden snel containers geplaatst om de tabletten luchtdicht en veilig op te slaan. Deze worden op veilige afstand van woningen en de fabriek geplaatst. Tot dan is er een brandwacht aanwezig.

Maandag informeert Fire-Up de omliggende bedrijven, weet de gemeente. De brand van zaterdagochtend is inmiddels geblust.

Tilburg e.o.