Volledig scherm
© DG

Gemeente Oisterwijk moet asbestbrokken opruimen

DEN HAAG/MOERGESTEL – De gemeente Oisterwijk moet de kop uit het zand halen en snel iets doen tegen de asbestvervuiling op een terrein van de Gestelse akkerbouwer Jan van Dijck, zo blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De asbest kwam met brokken tegelijk op de akker van Van Dijck terecht, nadat eind oktober 2012 de ‘drugsloodsen’ van buurman De Croon in vlammen opgingen. Oisterwijk droeg De Croon op om de asbest op te laten ruimen, maar dat ging niet helemaal goed. De Croon's opruimploeg verscheen één dag op de akker van Van Dijck, pikte wat brokken op en deelde mee later terug te komen voor de rest. De opruimploeg is nooit teruggekeerd.

Daarop sprak Van Dijck de gemeente Oisterwijk aan, maar die stopte onmiddellijk de kop in het zand en vond de asbestverontreiniging op Van Dijcks akker niet erg urgent. Ten onrechte, blijkt nu. De Raad van State stelt dat Oisterwijk direct, in principe op kosten van De Croon, bestuursdwang moet toepassen en de akker van Van Dijck alsnog moet laten saneren. Overigens werden de loodsen van De Croon voor de brand gebruikt voor onder meer de productie van de harddrug crystal meth.

Tilburg e.o.