Volledig scherm
Protocol van de Oisterwijkse schepenen. © RAT

Gevonden in het Oisterwijk van 1540: een vrouw van 'hondert ende vier jaeren off daer omtrent'

MOERGESTEL - Anno nu kijken we van een honderdjarige niet meer op. Maar een vrouw die in het Oisterwijk van 1540 de gezegende leeftijd van 104 jaren haalde, dat is toch wel heel bijzonder. 

Oisterwijker Wim de Bakker, die zijn sporen in de lokale geschiedschrijving al heeft verdiend, kwam haar bestaan tegen in een schepenbankprotocol. Aleit Wangen verscheen op 16 maart 1540 voor de Oisterwijkse schepenen. Die lieten noteren dat zij 104 jaar 'off daer omtrent is'. Aleit was weduwvrouw. Ze had geen kinderen die voor haar konden zorgen. Om van een dienstmeid verzekerd te zijn, droeg ze haar bezit over aan de Tafel van de Heilige Geest.

Overigens staat 1540 te boek als het jaar van de heetste zomer ooit. Maar ook die zou Aleit overleven. Ze is op 6 augustus 1541 gestorven. 

Het hele artikel van Wim de Bakker over deze 104-jarige is te lezen in aflevering 2 van heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij. 

16 maart 1540
Aleyt Wangen, een oude vrouw, out sijnde hondert ende vier jaeren off daer omtrent, huer overmidts haere groote outheit selver nyet en kan behelpen ende gereynigen, mer doer groote cranckheyt ende gebreckelycheyt, moet by eenre dienstmaeght geholpen werdden.

Tilburg e.o.