Het kruis tussen de klinkers van de Heikant kon Driek van Toone niet voor onheil behoeden

MOERGESTEL - Pittoresk laantje, maar een beproeving voor fietsers: de Heikant in Moergestel. Een opknapbeurt is dringend nodig, maar dan wel met behoud van het kruis van Driek van Toone.

Grotere klinkers erin plaveien zou het handigst zijn geweest, maar dat was wat heemkundekring De Kleine Meijerij betrof uit den boze. Om over asfalteren nog maar te zwijgen. De gemeente Oisterwijk 'restaureert' dus de Heikant en gaat de klinkerweg ook afsluiten voor vrachtverkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer. 

Volledig scherm
Idyllisch, maar met gaten in en naast het wegdek: de Heikant heeft dringend een opknapbeurt nodig. © Tom Tacken/BD

Driek van Toone

Er is één element dat van de heemkundigen niet verloren mag gaan: het kruis van Driek van Toone. Het ligt voor de deur van Heikant 10. Toen lang geleden de Heikant verhard werd, vroeg Driek van de Wouw aan de stratenmakers om in hun keperverband ook een kruis van klinkers te leggen. Het moest zijn huis en gezin tegen onheil gaan beschermen. Toch is rampspoed Driek, die een halve eeuw geleden overleed, niet bespaard  gebleven. Hij had drie dochters. Een verdronk zichzelf in het kanaal. Een stierf jong in het kraambed. En een sleet haar jaren in een psychiatrische instelling.

Meer over de Heikant in het Brabants Dagblad van dinsdag

Volledig scherm
Het gehavende keperverband van de Heikant. © Tom Tacken/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.