Volledig scherm
© Erna Lammers

Huizen Molenveld Moergestel zakken twintig centimeter

MOERGESTEL - De nieuwe woningen aan het Molenveld in Moergestel komen twintig centimeter lager te liggen dan oorspronkelijk de bedoeling was. De peilhoogte, de hoogte van de vloer, moet met twintig centimeter omlaag.

Op de Molenveld komen vijftien starterswoningen in opdracht van jongerenvereniging STEM (Starters en Moergestel), een blok van acht en een blok van zeven.

Riolering
​Het werk wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen uit Hooge Mierde. Voordat een aannemer aan de slag gaat, vraagt hij een advies over de peilhoogte aan bij de gemeente. Die hoogte is afgeleid van het niveau waarop riolering is aangelegd en de hoogte van wegen, paden en terreinen in de directe omgeving. Dat moet voorkomen dat regenwater naar aangrenzende percelen loopt.

Verzet
De gemeente Oisterwijk adviseerde een hoogte van 13,10 meter ten opzichte van hoogtestandaard Normaal Amsterdams Peil (NAP). Dat leidde tot verzet in de omgeving. Zeven van de nieuwe woningen zouden namelijk hoger komen te liggen dan het achterpad bij woningen aan Griete Veldeke. Bewoners vreesden dat regenwater naar hun percelen zou stromen.

Tilburg e.o.