Volledig scherm
Lege terrassen op maandagmiddag bij zowel de Dorpsherberg als Seasons. © Tom Tacken/BD

In de Dorpsherberg van Oisterwijk verloopt horeca met horten en stoten: faillissement dreigt voor florerende zaken

OISTERWIJK - Wat gaat er toch steeds mis in de Dorspherberg, gerenommeerd horecabedrijf in Oisterwijk? Aan de stroom klanten lijkt het niet te kunnen liggen dat nu ook het doek lijkt te vallen voor Paul van Waarden, die samen met zijn compagnon Cees van Beurden twee jaar geleden aan de Dorpsstraat neerstreek.

Volledig scherm
De Dorpsherberg kondigt aan op dinsdag weer open te zijn. © Tom Tacken/BD

Van Waarden, als sterchef een naam in horecaland, stortte zich op de Dorpsherberg als bistro, terwijl Van Beurden in het rechterdeel restaurant Seasons uit ging bouwen. Voor beide bv's is nu surséance van betaling aangevraagd, doorgaans het voorstadium van faillissement. Op 4 september komen de crediteuren in vergadering bijeen. Klanten van Seasons troffen dit weekend een gesloten deur. De Dorpsherberg was nog wel open. Op maandag waren beide zaken gesloten. Op een bord voor de deur liet het team van De Dorpsherberg wel weten dinsdag vanaf 10 uur weer open te zijn. In Oisterwijk wordt volop gespeculeerd waar de betalingsproblemen vandaan komen. Naar verluidt botert het niet tussen beide exploitanten, die twee jaar geleden samen in zee gingen met Oisterwijker Leo van Schayik. Als eigenaar van het onroerend goed had die twee jaar eerder zijn horecazaken verkocht aan Paul Mulder. Het Genieten was op dat moment de overkoepelende naam van de Dorpsherberg, Maik, Capri en De Lobby, alle vier gevestigd op de adressen Dorpsstraat 37-39.

Selfmade man

Volledig scherm
In 2010 ontving Leo van Schayik de gemeentelijke onderscheiding De Parel. © Beeld Werkt

Van Schayik, in 1937 geboren in Escharen, is een selfmade man. Hij begon zijn loopbaan als loodgieter, maar werd groot in keukens. Op het horecapad liep hij ook tegen juridische conflicten aan, onder andere met een huurster die onder de naam Saranne aan de Dorpssstraat een chocolaterie uitbaatte. ,,De rijke stinkerd heeft het altijd gedaan", zei Van Schayik in 2012 tegen het Brabants Dagblad. Niet altijd, want in 2010 kreeg Van Schayik nog de gemeentelijke onderscheiding De Parel voor zijn inzet om de historische panden aan de Dorpsststraat  te behouden. Van Schayik had onder zijn panden ook museum De Drie Deuren ondergebracht, zijn hoogstpersoonlijke ode aan Oisterwijk. De Drie Deuren is al enige tijd dicht. In een verder verleden hanteerde kastelein Janus Puts ter plekke de schuimspaan in zijn café Adriaen Poirters. Het was Ben Schilders die de Dorpsherberg uitbouwde, waarna Van Schayik het eigendom verwierf. 

Volledig scherm
De Dorpsherberg en Seasons zijn samen thuis aan de Dorpsstraat. © Tom Tacken/BD

Brabants Dagblad, mei 2010
In de kelder van Dorpsstraat 37, onder de Oisterwijkse Dorpsherberg, had gisteren de opening plaats van museum De Drie Deuren. Initiatiefnemer Leo van Schayik (73) en zijn vrouw Corry verrichtten de openingshandeling. Ze trokken een doek weg waarachter zich de 'Historische Canon van Oisterwijk' bleek te verschuilen plus de geschiedenis van het pand waarin het museum gevestigd is. De Canon geeft in 54 vensters een beeld van de Oisterwijkse geschiedenis. Via een aanraakscherm kan de bezoeker elk venster openklikken waarna er informatie verschijnt over een gebeurtenis van dat jaar. De canon van Dorpsstraat 37 werkt op dezelfde manier. In een ruimte ernaast, de Proeverij, brengt De Drie Deuren de geschiedenis van de plaatselijke horeca in beeld. Een kernonderdeel van de museumcollectie zijn gedigitaliseerde films over het Oisterwijks verleden. Ze zijn voor een deel door aankoop verworven, zoals fragmenten uit oude Polygoon-journaals, en deels door schenking. Op drie schermen is er een doorlopende voorstelling van die films, bijvoorbeeld over voorbeelddorp Kerkhoven uit 1953. Voor groepen bestaat de mogelijkheid voor vertoning op een extra groot scherm. Het museum werkt aan uitbreiding van de collectie. Zo gaat Noud Smits, voorzitter van heemkundekring De Kleine Meijerij, met een cameraman op pad om Oisterwijkers te interviewen. Zijn eerste productie beleefde gisteren de première: een gesprek met Bep van de Berk die een privé-museum heeft over de leerfabriek. Voor de inrichting van het museum tekende beeldend kunstenaar Ellen Brouwers. Zij leidde een werkgroep, die verder bestond uit Noud Smits, Bob Keasberry en Henk van Helvert van de heemkundekring, en Tineke de Vaal. Laatstgenoemde wist her en der visueel materiaal los te peuteren. Heemkundige Wim de Bakker en historisch onderzoeker Ad van den Oord adviseerden de werkgroep. Het niet-digitale materiaal is bescheiden: vitrine met Oisterwijkse boeken, prikbord met oude ansichten en een schilderij van Joost Theeuwes. Op de toiletten wacht een verrassing: literaire citaten. Bijvoorbeeld: ,,Daar liggen de vennekes als grote vochtige ogen." (Bertus Aafjes). Enthousiasme kenmerkt de eerste reacties. Yvette Bender: ,,Bij de VVV krijgen we vaak de vraag waarom Oisterwijk toch geen museum heeft. Ik ben dolblij dat ik gasten vanaf nu naar De Drie Deuren kan verwijzen." Het museum is vanaf vandaag alle dagen van 10 tot 22 uur (zo en ma vanaf 12 uur) gratis toegankelijk.

Volledig scherm
Paul van Waarden en Cees van Beurden in betere tijden. © De Telegraaf

Tilburg e.o.