Volledig scherm
Zicht op de gemeenteraad van Oisterwijk vanaf het spreekgestoelte © Tom Tacken

Inspreken bij de raad van Oisterwijk: succes niet verzekerd

OISTERWIJK - Wie zich als inspreker bij de gemeenteraad van Oisterwijk meldt, moet er rekening mee houden dat de politiek fluks overgaat tot de orde van de dag. Noortje Claassen kreeg donderdag namens het buitengebiedmanagement het spel in elk geval niet op de wagen.

,,Spijtig", vindt Claassen het dat de gemeenteraad amper woorden vuil maakte aan de verhoging van de toeristenbelasting, zoals aangekondigd door het college in zijn Perspectiefnota. ,,Ordinaire belastingverhoging", oordeelde de VVD, maar een politieke discussie kwam er niet van. 

Joop van Hezik benutte het spreekrecht om voor sociaal ondernemerschap te pleiten. PrO, waarvoor Van Hezik ooit wethouder was, had er een motie voor klaar liggen, maar die zou ingetrokken worden. 

Oorverdovend stil

In een andere hoedanigheid, die van lid van het biodiversiteits- ofwel B-team, liep de ergernis bij Van Hezik een stuk hoger op. Hij hoorde PrO opperen om biodiversiteit als aparte paragraaf in de gemeentebegroting op te nemen. Maar daarna bleef het volgens Van Hezik ‘oorverdovend stil’. 

Van Hezik spreekt van politieke 'lippendienst’ aan het behoud van planten- en diersoorten en hekelt met name de bezuiniging op het groenonderhoud.  ,,Er is eigenlijk geen reden, behalve dan dat de gemeente geld nodig heeft”, maakte Van Hezik uit de woorden van wethouder Dion Dankers (PGB) op.

,,Perspectief, maar niet voor de natuur”, vindt Van Hezik dan ook. Symbolisch is het wat hem betreft dat na de raadsvergadering een eekhoorn uit het raadhuis gejaagd werd. Een filmpje daarvan, met  AB-raadsleden Harrie Marsé in een hoofdrol en gemeentebode Peter van Esch in een bijrol, zette PrO-raadslid Stefanie Vulders op haar Facebook-pagina.

Volledig scherm
Joop van Hezik, oud-wethouder voor PrO, hekelt het gebrek aan een gevoel van urgentie dat de gemeenteraad van Oisterwijk heeft als het op biodiversiteit aankomt. © John Schouten/PVE

Tilburg e.o.