Volledig scherm
Installatie van Jan de Laat (ex-PrO) als raadslid in Oisterwijk ten overstaan van burgemeester Janssen. Voormalige collega-wethouders Peter Smit (rechts) en Dion Dankers kijken toe, met in hun midden Stefanie Vatta, die De Laat als wethouder verving. © Tom Tacken/BD

Jan de Laat terug als raadslid in Oisterwijk: ‘Klopt wel, deugt niet’

OISTERWIJK - Jan de Laat is donderdagavond teruggekeerd in de politiek van Oisterwijk. Het kritische commentaar dat zijn voormalige partij daarbij had willen leveren, bleef onbesproken. PrO-fractievoorzitter Jean Coumans kreeg niet het woord van burgemeester Hans Janssen, waarna die overging tot de installatie van De Laat als gemeenteraadslid.

De Laat trad vorig jaar als PrO-wethouder af na onmin met zijn eigen partij. Het leek een definitief afscheid van de politiek. Maar de Kieswet stelde hem in staat de zetel op te eisen die vrijkwam door het terugtreden van PrO-raadslid Ruud van der Star. Tot veler verbazing ging De Laat daar ook toe over.

Tijdens een schorsing was Coumans bereid te vertellen wat hij had wil zeggen. ,,Dit klopt misschien wel, maar deugt niet. Voor ons is dit besluit van Jan politiek-ethisch moeilijk te verkroppen.”

PrO kon toch nog een nieuw fractielid verwelkomen. Guy de Kort werd na De Laat geïnstalleerd. Hij komt in de plaats van Christel Heus-Koek, die vorige maand opstapte als raadslid.

Volledig scherm
Installatie van Guy de Kort als raadslid voor PrO in Oisterwijk © Tom Tacken/BD

Tilburg e.o.