Volledig scherm
Alwin Houwing (links) en Jean-Paul van Gastel hebben hun eigen bier gebrouwen: HAPJ. © HAPJ

Jean-Paul van Gastel brouwt met zijn vriend Alwin Houwing een eigen biertje: HAPJ ziet vanavond in Oisterwijk het licht

OISTERWIJK - HAPJ heet het. En hij schijnt ook lekker weg te happen, de tripel van Feyenoords assistent-trainer Jean-Paul van Gastel en de Oisterwijkse horeca-exploitant Alwin Houwing.   ,,Wat is er mooier om je vriendschap te bekronen met een goed glas bier?", vraagt Van Gastel zonder een antwoord te verwachten. 

De vrienden presenteren hun eerste brouwsel vanavond in The Inside, de veelbesproken uitgaansgelegenheid van Houwing. ,,Het is als een grap begonnen", vult Houwing aan. ,,Gewoon, een paar liter voor onszelf. Maar door de Facebookpagina is het behoorlijk uit de hand gelopen. En we zijn nu al van plan om in april een zomers bier te gaan brouwen.”

Volledig scherm
Etiket van HAPJ. © Cheaque

De oplage van HAPJ - een omgekeerde anagram van de eigen initialen - is tweeduizend liter geworden. Begin september stroomde het bier van Houwing en Van Gastel uit de ketels van de Oirschotse brouwerij Van de Oirsprong.  ,,We zijn er de hele dag bij geweest", geeft Van Gastel aan dat ze zelf geen doorgewinterde brouwers zijn. ,,Van de mensen in Oirschot komt het basisrecept, maar we hebben daar wel onze eigen draai aan gegeven: voller in de smaak en hoger in de alcohol.” Met een alcoholpercentage van 8,4 procent mag HAPJ zich inderdaad een stevige tripel noemen. Voor het etiket - een kroonkurk met een hap eruit - tekende Cheaque, de Oisterwijkse keten die T-shirts en hoodies onder Frans-Brabantse namen als Ou le Wappeur en Paire de Loule op de markt brengt.

HAPJ komt niet in de winkelschappen te liggen. Het gaat wel naar enkele gerenommeerde horecabedrijven in Oisterwijk en Breda. ,,Op is op", geeft Houwing aan. 

Herenzitting

Van Gastel en Houwing leerden elkaar kennen op de Herenzitting in Tilburg. ,,Ik was daar op uitnodiging van onze gezamenlijke vriend Guus Meeuwis", vertelt Van Gastel. ,,Deze zomer woonden Alwin en ik ook een optreden van Guus in het PSV-stadion bij. Toen is ook het idee van een eigen biertje geboren.” 

Als geboren Bredanaar woonde Van Gastel, die vóór zijn beste jaren bij Feyenoord uitkwam voor Willem II,  veertien jaar lang in Tilburg. ,,Ik heb er mijn ex-vrouw leren kennen en mijn drie oudste dochters wonen er nog altijd.”

Tilburg e.o.