Volledig scherm
Hardstyle feesten als Karnaval Festival, in Moergestel, trekken jongeren uit stad en dorp. © Karnaval Festival

Jeugd gaat met carnaval liever housen in de wei dan hossen in de kroeg

POLLOISTERWIJK - Buikpijn hebben John van Gils en Helmi Puts ervan gehad. Voelt ook raar: je kroeg met carnaval sluiten. Maar het kasteleinspaar achter Café Koosje in Oisterwijk houdt 'het nieuwe carnaval' na zeventien jaar toch echt voor gezien.

Ze zagen de stampende housewagens in de loop der jaren uitgroeien tot massale feesten in weilanden en bedrijfsgebouwen en op dorpspleinen en parkeerterreinen. ,,Als horeca-ondernemers kun je tegen die vrijwilligersfeesten niet op concurreren", legt Helmi Puts uit. 

Zo trekt Intents carnavalszaterdag en -zondag hardstyle jongeren uit stad en dorp naar Karnaval Festival, op een wei bij 't Draaiboompje in Moergestel. Ook op het Old School Carnavals Party, 's zondags in Udenhout, géén paard in de gang maar zware bassen. Enschot Trilt op vrijdag achter de Druiventros, Berkel Beeft er een dag later. En in het Oisterwijkse Insaidpand, een voormalig bedrijfsverzamelgebouw, wordt de jeugd dit jaar voor het eerst op vrijdag klaargestoomd voor carnaval: 'Te tete Te tete Tetete'. 

Aldus is de leegloop met carnaval in de kroegen tot stand gekomen, schetst Puts. ,,Carnaval is meer en meer een jongerenfeest geworden, maar dan niet in de kroegen."

Poll

Carnaval is een Brabants feest, maak er geen nationale feestdag van

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
1496 stemmen

Polly Maggoo

Klinkt dat geluid alom in de regio? Niet echt, blijkt uit een rondgang. ,,Vijf dagen een volle kroeg", zegt Martijn van Son, bedrijfsleider van Polly Maggoo aan de Korte Heuvel in Tilburg. 

Ook bij café Boulevard kijken ze reikhalzend uit naar het feest.  ,,We vieren carnaval wel anders dan in het centrum", aldus Jop van Abeelen. ,,We hebben een vereniging in huis en moeten het van de bandjes en bezoekende verenigingen hebben."

In Goirle gaat Johan Brands van het gelijknamige café aan de Tilburgseweg ‘volle bak’ voor carnaval. Maar aan de overkant, bij Bojangles, kiest Kristel van Beurden voor 'carnaval light'. ,,We hangen een slingertje op en draaien af en toe een carnavalsmuziekje. Dat was het wel.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.