Volledig scherm
Joop van der Pas (84) uit Oisterwijk © Facebook Anita van der Pas

Joop van der Pas, kranige tachtiger, wordt snel weer in Oisterwijk verwacht

OISTERWIJK - Niks aan de hand, zegt Anita van der Pas. Volgende week verwacht ze haar 84-jarige vader na zijn zoveelste pelgrimstocht weer terug in Oisterwijk. ,,Het gaat goed met hem.”

Joop van der Pas stond afgelopen zaterdag in tal van Nederlandse kranten, nadat het Franse dagblad Le Républicain hem had opgepikt. Op de foto bij het artikel stond de Oisterwijker, lange grijze haren onder een petje, met zijn karretje langs de kant van de weg tussen Seyches et Miramont-de-Guyenne, in het zuiden van Frankrijk.

Teneur van het verhaal was dat de Nederlandse pelgrim zo snel mogelijk naar huis wilde, maar dat niemand hem mee wilde nemen. ‘Help deze bedevaartganger', sloot de krant af. Een boeiende reisgenoot was de beloning.

Quote

Hij moppert altijd wel dat Fransen lifters laten staan

Anita van der Pas

Van tal van kanten kregen kregen zijn kinderen de afgelopen week te horen waarom zij vader niet op gingen halen. ,,Ik heb steeds uitgelegd dat er niets aan de hand is", vertelt Anita van der Pas. ,,Hij moppert altijd wel op de Fransen. Maar toen hij me afgelopen week zelf belde, dacht hij de komende week weer thuis te kunnen zijn.” 

Een echte avonturier

Van der Pas is een markante Oisterwijker, die zijn sporen met name in de judowereld heeft verdiend.  Hij heeft tal van bedevaarten ondernomen naar Santiago de Compostella en Fatima. 

,,Mijn vader is een echte avonturier, die ervan geniet om mensen te ontmoeten. Hij heeft gehoorproblemen waardoor hij zijn telefoon meestal niet opneemt. Vorig jaar konden we een paar weken geen contact met hem krijgen. Hij wil wel eens op de snelweg gaan lopen, dus ik was er niet gerust op. We hebben een zoekactie opgezet, maar uiteindelijk bleek er ook toen niks aan de hand.” 

Tilburg e.o.