Volledig scherm
Nienke van Oers (40) en Bart Nieuwland (39) putten troost uit een tafel vol met bloemen en kaartjes, gekregen bij de geboorte en het overlijden van hun dochtertje Kate. © Tom Valstar/BeeldWerkt

Kate kwam stil ter wereld, mooi meisje van trotse ouders

HILVARENBEEK - Het is zondag voor het eerst Wereldlichtjesdag in Oisterwijk. Ouders komen samen om een kaarsje aan te steken voor hun ‘stilgeboren’ kindje. Dit is het verhaal van Kate. Haar trotse moeder Nienke wil het vertellen voor alle overleden kinderen: ,,Want er zijn zoveel andere verhalen. Onzichtbaar voor de meesten, maar dagelijks voelbaar voor de ouders. Voor ons allemaal geldt: je kind blijft je kind.”

,,Ja, Kate is geboren. De dag voordat de bevalling op het ziekenhuis werd ingeleid, was me verteld dat het meisje in mijn buik overleden was. Toch is Kate geboren. En wel op 9 september 2018.

Hier in ons nieuwe huis in Hilvarenbeek, waar de kinderkamer op Kate stond te wachten, staat nu de tafel beneden vol met bloemen en kaartjes. Bart en ik hebben nog net een hoekje om samen te eten.

Sommigen schrijven dat ze geen woorden kunnen vinden. Die zijn hiervoor ook niet. En tóch geven alle woorden troost. Maar eigenlijk is het kaartje alleen al voldoende. Het geeft ons het gevoel de trotse ouders van Kate te mogen zijn. Daarom zijn we er zondag ook bij op de Wereldlichtjesdag in Oisterwijk, samen met al die andere ouders.

Lees onder de foto verder

Volledig scherm
Wereldlichtjesdag: 'voor alle overleden kinderen' © -

‘Ik voelde geen leven meer’

De zwangerschap verliep volgens het boekje. Na jaren was onze droom eindelijk uitgekomen. Twee dagen voordat ik uitgerekend was, voelde ik geen leven meer. Op het ziekenhuis konden ze de hartslag ook niet vinden. Mijn reactie, heb ik later begrepen, was die van bijna alle moeders: ‘Haal mijn kind weg.’

Ik wilde per se nog dezelfde dag een keizersnee. Maar daar gaven ze op het Jeroen Bosch Ziekenhuis niet aan toe. Ik moest met dat dode kindje in mijn buik naar huis en de volgende dag terugkeren om zelf van haar te bevallen. Dat was beter voor de verwerking, zeiden ze. Onmenselijk, dacht ik. Nu weet ik beter. Nu weet ik hoe onmenselijk het er vroeger juist aan toe ging. Een moeder kreeg haar dode kindje niet eens te zien.

‘s Nachts hebben we geen oog dichtgedaan. ‘Hoe moet ik dit toch gaan doen?’, vroeg ik keer op keer aan Bart. Hij zei: ‘Ik ga je helpen om Kate samen op een waardige manier op de wereld te zetten.’ Bart is echt een kanjer. We praten, we luisteren, we zijn er samen als trotse ouders voor elkaar.

Vijf dagen met z’n drieën

Kate is in volstrekte stilte op de wereld gekomen. Ze kón immers niet huilen. Daarom is ‘stilgeboren’ een veel mooier woord dan ‘doodgeboren’. We hebben Kate mee naar huis genomen. Vijf dagen lang zijn we met z’n drieën samen geweest. Samen met Kate aan tafel, samen met haar op de bank. Muziek zachtjes aan, wijntje erbij. We hebben alles uit die dagen gehaald wat erin zat. Ze waren zo waardevol.

Drie avonden waren er voor al onze dierbaren die Kate welkom wilden heten om ook weer afscheid van haar te moeten nemen. Ze lag opgebaard in haar wiegje. ‘Wat een mooi meisje’, hoorden we steeds.

Houvast Uitvaartzorg heeft ons de hele week bijgestaan. En dat doen ze nu nog. Daar werken vrouwen die weten wat het is om je kindje te verliezen. Ze brachten ons ook in contact met lotgenoten. De erkenning die je van de mensen om je heen krijgt, is belangrijk. Maar bij lotgenoten vind je hérkenning.

Quote

Mijn vertrouwen in het leven moet ik nog terugwin­nen

Nienke van Oers

De dames van Houvast maakten bij ons thuis ook foto’s. In het ziekenhuis hadden vrijwilligers van de fantastische stichting Make A Memory dat al gedaan. Negenhonderd foto’s hebben we van Kate. Ik ben nu een fotoalbum aan het maken. Daarin horen ook de afdrukjes van haar voetjes en handjes, die we van het ziekenhuis kregen. Een plakje van de navelstreng hebben ze voor ons in een lijstje gedaan. Zo attent is dat allemaal.

De huisarts zegt dat ik er zoveel mogelijk over moet blijven vertellen. ‘En als iemand niet meer kan luisteren, zoek je iemand anders.’ Maar eigenlijk staan alle mensen om ons heen klaar. Ook op het werk geven ze me alle ruimte die ik nodig heb.

Het is nog geen drie maanden geleden. Mijn vertrouwen in het leven moet ik nog terugwinnen. Ik ben ook bang geweest zelf dood te gaan. Daarom wilde ik ook van geen pijnbestrijding weten. Er was een kleine kans dat het daarmee mis zou gaan. Nou, dan wist ik genoeg.

‘U hebt dikke pech gehad’

‘Waarom?’ was de vraag die me lang bezigheid. Waarom wij? Je krijgt geen antwoord. We zullen ook nooit te weten komen hoe het met Kate mis heeft kunnen gaan. ‘U hebt gewoon dikke pech gehad’, vertelde de dokter. Een vriendin van me zei: ‘Auto’s, die hebben pech.’

Ik zal nooit zeggen dat wat wij hebben meegemaakt, het allerergste is. Er zijn kinderen die tijdens de weeën sterven. Of baby’tjes die vlak na de bevalling een hersenbloeding krijgen. Ieder heeft zijn eigen verdriet. Wij zullen het onze altijd meedragen.

We kunnen er ook niet omheen. In deze samenleving draait alles om kinderen. Laatst stond ik bij de kassa van de Albert Heijn. Je kunt daar gebaksvormpjes krijgen. De mevrouw voor me hoefde ze niet. Dus ze draait zich naar om en vraagt: ‘Hebt u kinderen?’ Zo lief bedoeld, maar het kwam zo hard aan.

Ik ben dan wel een trotse moeder van een prachtig meisje. Maar ik kan niet moederen.”

WERELDLICHTJESDAG

Kaarsje voor overleden kindje
Wereldlichtjesdag wordt wereldwijd gevierd. Op de tweede zondag van december steken mensen om 19.00 uur lokale tijd over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De wereld wordt zo letterlijk lichter gemaakt voor mensen die een kind verloren hebben.
Daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet. In Oisterwijk kan iedereen vanaf 18.30 uur binnenlopen om kaarsjes aan te steken. Locatie is Boscafé De Rode Lelie aan de Adervendreef.
De avond wordt georganiseerd door Verliesbegeleiding de Zeester (Waalwijk), lotgenotenbegeleiding ‘Als je je baby verliest’ (‘s Hertogenbosch) en Lotte, Mireille en Gertie van Houvast Uitvaartzorg (Waalwijk/Oisterwijk). Aanmelden mag via wereldlichtjesdagoisterwijk@gmail.com
Voor contact met lotgenoten: info@houvast-uitvaartzorg.nl

Tilburg e.o.