Volledig scherm
Brief van de gemeente Oisterwijk aan de ouders van Luna van Riel. © Facebook

'Kil en koud briefje' aan ouders van overleden Luna (9) zorgt voor boosheid in Oisterwijk

OISTERWIJK - Oppositiepartij PrO roept het Oisterwijks college ter verantwoording over het 'kille en koude briefje' dat de ouders van Luna van Riel kregen. Twee weken na het overlijden van het 9-jarige meisje kregen zij een schrijven over het beëindigen van voorzieningen: een rolstoel en een autostoeltje.

De vader van Luna zette de brief van Oisterwijk op zijn Facebookpagina en voorzag het van commentaar. Toen iemand anders daar een tweet van maakte, kreeg hij deze reactie van de gemeente: ‘Hier schrikken we van! We willen graag met u in gesprek….’  De twitteraar raadde daarop de gemeente aan om niet met hem, maar met de ouders van Luna contact op te nemen.

PrO legt het college deze vraag voor: 'Kunt u uitleg geven hoe het wel mogelijk is om binnen 2 weken een brief te sturen waarin het college voorzieningen in het kader van de Wmo beëindigt, terwijl het blijkbaar niet mogelijk is om bij meldingen of aanvragen binnen twee weken een ontvangstbevestiging te sturen met een contactpersoon voor de afhandeling van zaken?'

Volledig scherm
Jurgen van Riel heeft zijn dochter Luna beloofd drie keer de Alpe d'Huzes te beklimmen. © Alpe d'HuZes

De gemeente krijgt ook bijval. Een reactie in de Facebook-groep Oisterwijkers/Oisterlikers: 'De brief opent met condoleances, zoals het hoort. Je kunt ze kort of weinig inlevend vinden, of te zakelijk... Maar wees eerlijk, wanneer doe je echt recht aan het verlies van een kind? Nooit toch?'

Reactie vader Luna van Riel

Allereerst bedankt voor het sturen van de brief 'beëindiging voorzieningen'. Als trotse ouders en zus van Luna komt het na een 2-tal heftige emotionele weken koud op je dak als je van "ons mooie Oisterwijk" zo'n kil en koud briefje in de bus krijgt.'

Natuurlijk is Luna geen prominente Oisterwijker of 'bekend gezicht van, nee Luna is een meisje van 9 jaar oud dat de afgelopen 8 maanden heeft gevochten als een leeuw tegen leptomeningeale melanocytose, een ziekte waar ze op voorhand al van ging verliezen.

We hebben de afgelopen maanden veel steun gekregen van mensen die wel weten wat voor leed en gemis ons te wachten staat en één van hen zei altijd: "doe dingen die goed voelen en heb geen spijt achteraf". Vandaar dit berichtje, nee niet via de website onder het tabje meldingen of een mailtje naar de info.

Wij zijn trots dat Luna in Oisterwijk woont en van alle voorzieningen gebruik heeft kunnen maken, maar hadden wel een andere communicatie verwacht van de Parel van Brabant'. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.