Volledig scherm
Voorzitter Danny van de Loo verheft Klaas Smits tot erelid van Muziekvereniging Prinses Juliana © Muziekvereniging Prinses Juliana

Klaas Smits, muzikale gangmaker in Moergestel, krijgt zijn eigen polka

VIDEO MTVMOERGESTEL - Historische gebeurtenis tijdens het traditionele Nieuwjaarsconcert van Muziekvereniging Prinses Juliana in Moergestel: Klaas Smits (78) werd in Den Boogaard tot erelid benoemd.

Op 1 januari 1948, 70 jaar geleden dus, liet de jonge Klaas zich bij de harmonie inschrijven. Het erelidmaatschap, onderstreept door de vergulde speld met drie zirkonia's van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, reikt echter verder dan die mijlpaal. 

Smits zat ook in het bestuur, maar hij maakte zich in de loop van zeven decennia vooral verdienstelijk door het opleiden van muzikanten. Dat begon thuis in de keuken en werd voortgezet in de garage. Zijn allereerste leerling was zijn broer, Rien Smits.

Oud-leerlingen brachten Smits zaterdag een muzikale aubade. De 'Klaas Smits Polka' werd speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd door dirigent Jacco Nefs, die zelf vanwege een verblijf in het buitenland niet aanwezig kon zijn.

Volledig scherm
Klaas Smits © Martien Oerlemans

Smits hoort bij de blaassectie. Hij excelleert niet alleen voor Prinses Juliana op klarinet en saxofoon. De Alpenjagers, het Seniorenorkest, de Oisterwijkse Dutch Dixie Minders, Bras(s)band Clappop en het circusorkest van Il Grigio uit Haaren (waar Klaas Smits en zijn vrouw Cilia woonden) hadden hem ook als muzikant in hun midden. Met het saxofoonkwartet van Prinses Juliana luistert Smits elk jaar de herdenking van de bevrijding in Moergestel op. Smits is het enige erelid van Prinses Juliana. Vorig jaar overleed Frans Lokin, die tot erevoorzitter was benoemd. 

Volledig scherm
De senioren slagwerkgroep trad voor het laatst aan tijdens het Nieuwjaarsconcert van Prinses Juliana. © Muziekvereniging Prinses Juliana

Het was om nog een andere reden een memorabele editie van het Nieuwjaarsconcert van Prinses Juliana. Onder leiding van dirigent Bart Holleman trad de senioren slagwerkgroep in de huidige samenstelling voor de allerlaatste keer op.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.